latinica  ћирилица
19/11/2015 |  10:47 | Autor: SRNA

Interpol identifikovao 5.800 džihadista

Interpol je identifikovao samo 5.800 stranih boraca od oko 25.000 za koje se vjeruje da su se pridružili džihadističkim grupama u kriznim zonama poput Sirije i Iraka, izjavio je šef globalne policijske organizacije Јirgen Štok.
Interpol - Foto: arhiv
InterpolFoto: arhiv

"Naša organizacija trenutno ima podatke o oko 5.800 osumnjičenih stranih terorističkih boraca iz preko 50 zemalja", rekao je Štok na antiterorističkoj konferenciji u Sevilji, prenio je AFP.

On je napomenuo da postoji značajna razlika između broja identifikovanih boraca i njihovog ukupnog broja u zonama u kojima se vode sukobi.

Štok je rekao da se mora pojačati razmjena informacija među državama i poboljšati pristup podacima koji su potrebni organizacijama poput Interpola.

Policijske službe i antiteroristički zvaničnici iz čitavog svijeta okupili su se u Sevilji na trodnevnoj konferenciji da bi razgovarali o borbi protiv "Islamske države" i ostalih ekstremističkih organizacija.

Štok je rekao da je "Islamska država" napadom u Parizu "poslala jasan signal da je donijela sukob na naša vrata i u naše glavne gradove" te da je potrebno poslati "jednako snažnu poruku da smo ujedinjeni u naporima da zaštitimo građane i borimo se protiv te prijetnje".

U izvještaju UN za 2015. godinu navodi se da je povećan broj stranih boraca u odnosu na prošlu godinu. U oružanim sukobima sada učestvuje preko 25.000 džihadista iz više od 100 zemalja.