latinica  ћирилица
19/11/2015 |  10:54 | Autor: SRNA

Gavranović u Dejtonu potpisao Memorandum o razumijevanju

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović potpisao je u američkom gradu Dejtonu Memorandum o razumijevanju između gradova Dejtona, Banjaluke, Sarajeva i Mostara.
Slobodan Gavranović - Foto: SRNA
Slobodan GavranovićFoto: SRNA

Osim Gavranovića, Memorandum su juče potpisali i Nan Vejli, koji je zamjenik gradonačelnika Dejtona, zatim gradonačelnici Sarajeva Ivo Komšić i Mostara Ljubo Bešlić, saopšteno je iz banjalučke gradske uprave.

Memorandum je potpisan i u cilju razmjene informacija i ideja koje se odnose na područje građanskog posredovanja, preduzetništva, umjetnosti i kulture.

Cilj potpisivanja Memoranduma je i razmjena informacija o proizvodnji, visokom obrazovanju, zatim u oblasti naučnog istraživanja, vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama, te o sportu i rekreaciji.

Memorandum je rezultat razgovora tokom susreta gradonačelnika Banjaluke, Sarajeva, Mostara i zamjenika gradonačelnika Dejtona na Konferenciji posvećenoj 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja je održana u septembru ove godine u Banjaluci.

Nakon potpisivanja Memoranduma, delegacije Banjaluke, Sarajeva i Mostara posjetile su prostorije Univerziteta u Dejtonu, gdje im je predstavljen interaktivni projekat mape bezbjednosti na kojem zajedno rade policijska uprava, Univerzitet u Dejtonu i Gradska uprava.

U saopštenju se navodi da je bilo riječi i o mogućnostima prenošenja njihovog znanja i primjene iskustava iz ove oblasti na područje BiH.

Gavranović je posjetio i Preduzetnički centar i Centar za građansko posredovanje, čija je svrha pokušaj razrješavanja međusobnih sukoba ili nesuglasica između građana, policije i vlasti.

Gavranović je u SAD otputovao u utorak, 17. novembra, kako bi u Dejtonu učestvovao na trodnevnoj konferenciji o obilježavanju 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Iz banjalučke gradske uprave su naveli da će na konferenciji biti riječi o političkoj, socijalnoj i ekonomskoj budućnosti BiH, kao i predviđanjama o 30 godina od Dejtonskog sporazuma.

Učesnici konferencije će razgovarati o nekoliko tema, osvrćući se na potpisani sporazum 1995. godine.

Na dan potpisivanja sporazuma u subotu, 21. novembra, planirano je polaganje vijenaca i šetnja za mir.