latinica  ћирилица
19/11/2015 |  11:01 ⇒ 12:53 | Autor: RTRS

Galijašević: Ovdje je nesumnjivo riječ o terorističkom napadu (VIDEO)

- BiH je, dobila svog 'bombaša samoubicu' i to onoga koji samoubistvo vrši nakon efikasno izvedene terorističke akcije, rekao je za RTRS ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

Komentarišući sinoćnji napad u Rajlovcu, u kojem su ubijena dva pripadnika Oružanih snaga BiH, istakao je su napad na vojnike, na uniformu, i način na koji je on izveden- nasumično pucanje, neoborivi dokazi da odmah svima bude jasno da je riječ o terorističkom napadu.

- Nikakvo umanjivanje ne dolazi u obzir, i ovo je propust bh bezbjednosnih agencija, koje, kaže, očigledno nisu izvukle pouku iz serije napada u Parizu.

- Upravo u glavnom gradu Francuske je Enes Omeragić i rođen 1981. godine i u vezi je sa vehabijskim pokretima iz Hadžića, Vogošće. Održavao je veze sa radikalnim islamistima u Francuskoj i Siriji. Od 2010. godine na spisku je Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH kao potencijalna prijetnja i prolazi kroz obavještajno-bezbjednosne evidencije. Morao je biti pod snažnijim nadzorom, nije mogao slobodno da se kreće i da lako dođe do naoružanja i izvede ovu akciju, smatra Galijašević.

To što su pojedinci napad u Sarajevu sinoć okarakterisali izlovanim slučajem ili incidentom za Galijaševića su isuviše neozbiljne kvalifikacije, jer odmah bilo jasno da je riječ o klasičnom fanatiku, koji je nakon ubistva dvojice vojnika počinio samoubistvo.

Ističe, u BiH se sa terorizmom bori jedino MUP Srpske, što je i dokazano nakon terorističkog napada u Zvorniku.