latinica  ћирилица
19/11/2015 |  11:34 | Autor: SRNA

Vejnrajt: Uslijediće novi napadi "Islamske države"

Šef Europola Rob Vejnrajt rekao je da će najvjerovatnije uslijediti dodatni napadi "Islamske države" nakon onih u Parizu 13. novembra, kada je ubijeno 129 lica."
Evropol - policija EU - Foto: ilustracija
Evropol - policija EUFoto: ilustracija

Razumljivo je pretpostaviti da će uslijedili dodatni napadi", rekao je Vejnrajt u obraćanju evropskim poslanicima u Briselu.

Posebna sjednica Evropskog parlamenta zakazana je uoči sutrašnjeg vanrednog sastanka ministara unutrašnjih poslova i pravde EU. Ministri će razgovarati o mjerama nakon napada u Parizu.

Vejnrajt je rekao da operacije "Islamske države" predstavljaju najozbiljniju terorističku prijetnju sa kojom se Evropa suočava u proteklih više od deset godina.

On je uporedio događajeu Parizu od prošlog vikenda sa napadima u Mumbaiju 2008. godine, kada su militanti ubili 166 ljudi na različitim lokacijama širom tog indijskog grada.

"Realnost onoga što se desilo u Mumbaiju tada, sada je stigla u Evropu", rekao je šef Europola i dodao da je ovo opasnija forma terorizma od fenomena samostalnog napadača.

On je ocijenio da "Islamska država" pokušava da donese terorizam u Evropu da bi postala uočljivija na međunarodnoj sceni.