latinica  ћирилица
19/11/2015 |  11:50 ⇒ 12:03 | Autor: SRNA

Vlada Srpske utvrdila prijedloge zakona o elektronskom dokumentu i potpisu

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o elektronskom dokumentu i Prijedlog zakona o elektronskom potpisu Republike Srpske.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Prijedlogom zakona o elektronskom dokumentu Republike Srpske uređuje se upotreba elektronskog dokumenta od republičkih organa, organa jedinica lokalne samouprave, privrednih društava, ustanova, preduzetnika i drugih pravnih i fizičkih lica u obavljanju djelatnosti, te u postupcima koji se vode pred nadležnim organima u upravnom, sudskom ili drugom postupku u kojima se elektronska oprema i programi mogu primjenjivati u izradi, prenosu, prijemu i čuvanju informacija u elektronskom obliku, pravna valjanost elektronskog dokumenta, te upotreba i promet elektronskog dokumenta.

Prijedlogom zakona o elektronskom potpisu Republike Srpske uređuje se pravo fizičkih i pravnih lica na upotrebu elektronskog potpisa u upravnim, sudskim i drugim postupcima, poslovnim i drugim radnjama, te prava, obaveze i odgovornosti fizičkih i pravnih lica koja pružaju usluge izrade, verifikacije i validacije elektronskog potpisa, vremenskog žiga, elektronskog pečata i sertifikata za autentifikaciju mrežnih stranica na teritoriji Republike Srpske, ako posebnim zakonom nije drugačije određeno.

Na današnjoj sjednici Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini kojim se preciznije definiše pojam "trgovina na veliko", te se precizira da se pod pojmom "poslovna aktivnost u vezi sa prodajom robe ili pružanja usluga u trgovini na veliko" podrazumijevaju sve aktivnosti koje se odnose na nabavku robe radi njene dalje prodaje trgovcima na malo, profesionalnim korisnicima, te drugim trgovcima na veliko.

Razlozi za donošenje ovog zakona proizilaze iz potrebe poboljšanja privrednog ambijenta i davanja doprinosa za smanjenje sive ekonomije, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Vlada Republike Srpske utvrdila je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi. Kako je saopšteno, osnovni razlog za donošenje izmjena i dopuna ovog zakona iz 2011. godine je da se riješe pojedine praktične situacije u sistemu naplate boravišne takse koje nisu normirane postojećim zakonom, a koje je uočilo Ministarstvo trgovine i turizma u vršenju nadzora nad primjenom zakona, kao i povećanje discipline u trošenju i u naplati sredstava boravišne takse.

Na sjednici Vlada Republike Srpske usvojila je Izvještaj o sprovedenom nadzoru nad namjenskim trošenjem sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse u 2014. godini.

Vlada je zadužila Ministarstvo trgovine i turizma da inicira pokretanje postupka interne revizije poslovanja turističkih organizacija kod kojih je utvrđen nenamjenski utrošak sredstava boravišne takse u 2014. godini, kao i u slučajevima kod kojih nije moguće utvrditi namjenski utrošak sredstava boravišne takse.

Izvještaj o sprovedenom nadzoru nad namjenskim trošenjem sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse u 2014. godini biće dostavljen i Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje.

Vlada je utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim skijalištima kako bi se njegove pojedine odredbe uskladile sa Zakonom o žičarama za prevoz lica u dijelu tehničkih zahtjeva sistema kosog transporta.

"U tom pravcu u predloženom zakonu izbrisane su odredbe koje su propisane Zakonom o žičarama za prevoz lica, te je izvršeno terminološko prilagođavanje ostalih odredbi zakona sa pojmovima koji se upotrebljavaju u Zakonu o žičarama za prevoz lica", ističu iz Vlade.

Utvrđenim Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim skijalištima, u skladu sa započetim procesom pojednostavljenja sistema registracije u Republici Srpskoj, izbrisane su odredbe koje su propisivale izdavanje posebnog akta od strane Ministarstva trgovine i turizma za početak rada skijališta.

Vlada Republike Srpske prihvatila je Izvještaj o realizaciji Strategije razvoja turizma Republike Srpske za period 2011-2020, godina za 2014. godinu, a izvještaj će biti dostavljen Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje.