latinica  ћирилица
19/11/2015 |  12:14 | Autor: SRNA

Kameron: EU mora da se reformiše

Da bi ostala u EU, Velika Britanija zahtijeva od Brisela da ograniči pravo građana na rad u drugim zemljama članicama Unije i ukine neke socijalne beneficije, a traži i veću ulogu nacionalnih parlamenata.

Britanski premijer Dejvid Kameron traži restrikcije koje se odnose na radne beneficije za novopridošle u Ujedinjeno Kraljevstvo.

On smatra da je zahtjev za smanjivanje "vrlo visokog i neodrživog nivoa imigracije" - ključan.

Kameron poziva na obračun sa onima koji zloupotrebljavaju slobodu kretanja, poput lažnih brakova. Britanci traže i veća ovlaštenja u deportaciji kriminalaca.

Britanija traži i garancije za zaštitu britanskih firmi od diskriminacije i službenu potvrdu da EU ima više od jedne valute.

Brisel bi, možda, i pristao na veću ulogu nacionalnih parlamenata, ali promjena stvari koje dotiču temeljne slobode unutrašnjeg tržišta EU nije prihvatljiva, navode visoki funkcioneri EU.

Zahtjev Britanije da bude ograničeno pravo na rad ljudima koji nisu sa Ostrva jeste direktna diskriminacija građana EU, smatraju u Briselu.

London zahtijeva pravo da evropskim migrantima smanji socijalnu pomoć i beneficije poput izuzimanja od poreskih davanja ili prava na socijalni stan.

Britanski premijer želi ostanak svoje zemlje u "reformisanoj Uniji", ali ne isključujući napuštanje evropskog bloka ukoliko pregovori ne urode željenim promjenama.

Međutim, neki političari u Londonu traže da Kameron poveća spisak zahtjeva - tako bivši ministara finansija iz redova konzervativaca Lorda Luson smatra da su zahtjevi premijera "razočaravajuće neambiciozni".

Ukoliko Britanci na referendumu izglasaju napuštanje Unije, neće biti novog referenduma, upozorava Kameron.