latinica  ћирилица
19/11/2015 |  12:55 | Autor: SRNA

Napadi u Parizu nanijeli štetu islamu

Dnevni listovi sa Bliskog istoka komentarišu danas posljedice napada u Parizu, uključujući ugled islama, a bave se i uzrocima nastanka "Islamske države", prenio je Bi-Bi-Si.

Nekoliko listova piše da su stvarni uzroci nastanka ove organizacije siromaštvo, nezaposlenost i "represivne" vlasti.

List "Al bajan" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u uredničkom komentaru navodi da je islam "povrijeđen u svom jezgru" i da je pretvoren u "sliku bez života, nasilje, ubijanje i uništavanje".

Јordanski dnevnik "Al rai" prenosi autorski itekst državnog muftije Abd al Karima al Kasavnaha, koji piše da su "ekstremisti uvrijedili islam i muslimane svojim okrutnim ponašanjem i stavovima te radikalnom ideologijom".

U komentaru egipatskog državnog lista "Al ahram" upućen je poziv uglednom institutu sunitskih muslimana "Al azhar" da pomogne u suočavanju sa "terorističkim naletom" i da objasni mladima u Francuskoj da je "islam uvučen u zločine koje ne odobrava".

Ostali listovi sugerišu da se protiv terorizma ne treba boriti isključivo vojnim sredstvima, nego da treba iskorijeniti uzroke mržnje i širiti kulturu umjetnosti i kreativnosti.