latinica  ћирилица
19/11/2015 |  14:45 | Autor: SRNA

Merkel: Migrantska kriza biće riješena na spoljnim granicama EU

Evropska migrantska kriza biće riješena na spoljnim granicama EU i van bloka, rekla je danas njemački kancelar Angela Merkel.
Angela Merkel - Foto: AP
Angela MerkelFoto: AP

Merkelova je rekla da Evropa mora brže da reaguje u vezi sa žarištima u Grčkoj, gdje izbjeglice i drugi migranti treba da se registruju, zatim da je potrebno da budu pošteno raspoređeni po Evropi ili da budu direktno vraćeni kući ako njihov zahtjev za azil ne ispunjava kriterijume.

"Što se tiče izbjeglica, neće biti rješenja kada se radi o smanjenju, redu, kontrolama ili kada se radi o legalizaciji na njemačko-austrijskoj granici", rekla je ona.

Merkelova je rekla ma zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom da se taj problem mora rješavati na spoljnim granicama EU, prenosi AP.

Fajman je za televiziju ARD rekao da se izbjeglice moraju strože kontrolisati nakon napada u Parizu, ali da se granice ne smiju zatvarati.

"To će biti kraj 'Šengena' i evropske ideje", rekao je on.

Najvažniji ciljevi su okončanje nasilja u Siriji, kako ljudi više ne bi bježali, potom poboljšanje položaja izbjeglica u Turskoj i osmišljavanje boljih mjera registracije u Grčkoj.

"Mi ne možemo riješiti problem na austrijskoj ili njemačkoj granici", rekao je Fajman.

On je kasnije na konferenciji za novinare sa Merkelovom odbacio pozive na "jednostavna rješenja" izbjegličke krize.

"Ne postoji jednostavno rješenje koje je održivo i pošteno", rekao je on.