latinica  ћирилица
19/11/2015 |  16:03 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Poreska uprava traži da Mital plati porez (VIDEO)

Kompanija Arselor Mital u potpunosti opovrgava nedavni nalaz kontrole Poreske uprave Republike Srpske po kojem prijedorski ogranak kompanije duguje oko 50 miliona KM za poreze.

U ovoj kompaniji smatraju, da je nalaz zasnovan na pogrešnoj primjeni pravila koja se odnose na transfer cijena, po kojima Zenica plaća rudu iz Prijedora. Direktor preduzeća Mladen Јelača kaže da cijena koju su nadležni organi koristili u svojoj procjeni ne oslikava tržišnu realnost i komercijalno je neprihvatljiva. Poreska uprava Republike Srpske komaniju Arcelor Mital tereti za neplaćeni porez od 2010. do 2012. godine.

Mladen Јelača, direktor Arcelor Mitala Prijedor, kaže da ne postoji dilema da li žele ili ne da plate. Kako navodi, onog momenta kada sud kome su podnijeli tužbu donese odluku, kompanija će poštovati sve odluke suda. Smatra, da ovu situaciju treba da rješavaju zajedno sa državom.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva, kaže da je ta komapnija u jednom trenutku iznosila sumornu procjenu, pa čak i razmišljala da se povuče iz BiH što bi bio težak udarac za ekonomiju RS i FBiH, zbog čega je potrebno pregovarati sa velikom pažnjom kako da izvrše sve svoje obaveze.