latinica  ћирилица
19/11/2015 |  16:04 | Autor: TANЈUG

Produženo vanredno stanje u Francuskoj

Donji dom francuskog parlamenta danas je izglasao zakon o produženju vanrednog stanja na tri mjeseca, uvedenog poslije napada u Parizu 13. novembra.
Francuski parlament - Foto: AFP
Francuski parlamentFoto: AFP

Taj zakon će se sutra naći pred Gornjim domom, prenosi AFP.

Vanredno stanje širi policijska ovlašćenja za hapšenja i pretrese i omogućava vlastima da zabrane kretanje lica i vozila na određeno vrijeme i na određenim mjestima.

Takođe, francuski poslanici izglasali su danas i odluku o blokiranju sajtova i naloga na društvenim mrežama koji promovišu ili podstiču teroristička djela koja će važiti tokom trajanja vanrednog stanja.

Francuski premijer Manuel Vals je tokom rasprave u Donjem domu o produženju vanrednog stanja upozorio da bi ekstremisti mogli da iskoriste hemijsko i biološko oružje i pozvao parlament da produži vanredno stanje.

"Terorizam je pogodio Francusku, ne zbog toga što ona radi u Iraku i Siriji, već zbog toga što ona jeste", rekao je Vals.

"Ništa ne smijemo isključiti. Postoji opasnost od hemijskog ili biološkog oružja", naveo je Vals, koji je pozdravio ubistvo glavnog organizatora napada 13. novembra, Abdelhamida Abuda, čije je tijelo identifikovano nakon policijske racije u srijedu.