latinica  ћирилица
19/11/2015 |  16:06 | Autor: SRNA

ISIL zaradio milijarde od šverca nafte, otmica, pljački, poreza...

Teroristička "Islamska država" raspolaže milijardama dolara, a finansira se krijumčarenjem nafte i antikviteta, pljačkom banaka, otmicama i ubiranjem poreza na područjima koje kontroliše - tvrde obavještajni krugovi.
ID, džihadisti (foto: jihadwatch.org) -
ID, džihadisti (foto: jihadwatch.org)

Njemačka vlada procjenjuje da islamisti raspolažu svotom koja dostiže i dvije milijarde američkih dolara i svakodnevno raste.

Ipak, zapadni obavještajci neformalno priznaju da niko sa sigurnošću ne može reći sa koliko sredstava zaista raspolaže "Islamska država".

Ova teroristička organizacija kontroliše određena područja, prirodne izvore i stanovništvo koje živi na tom području.

OEBS vjeruje da su prihodi islamista od nafte "pali" u posljednje vrijeme zbog pada cijene nafte na globalnom tržištu, ali i zbog pojačanih kontrola u Turskoj, kurdskim područjima i Iraku.

Važan izvor finansiranja "Islamske države" jesu porezi i nameti na okupiranim područjima.

Stanovnici moraju da proslijede od pet do 15 odsto prihoda islamistima, a tu je i "posebni porez za nemuslimane", koji na taj način otkupljuju sopstvene živote.

Prema američkim obavještajcima, podaci o brojnosti ljudstva u jednicama "Islamske države" variraju - od 30 do 100.000 boraca.

Obični borci dobijaju 400 do 500 dolara mjesečno, a oficiri i do tri hiljade.

Računica pokazuje da "Islamska država" troši 15 miliona dolara mjesečno, i to samo za plaćenike.

U pokrivanju ovih troškova ne pomažu ni donacije privatnih finansijera iz arapskih zemalja Persijskog zaliva, koje su se, prema informacijama zapadnih službi, u posljednje vrijeme drastično smanjile.

No samitu G20 predstavljen je izvještaj koji pokazuje da su samo u Saudijskoj Arabiji, nakon 2010. godine, 863 lica osuđena zbog finansiranja terorizma.
Na drugom mjestu nalaze se SAD sa 100 presuda.

Isplate za "usluge" terorizma širom svijeta vrše se u gotovini i anonimno, a to znači da onaj ko plaća, ne zna ko je primalac i obratno.