latinica  ћирилица
19/11/2015 |  16:17 ⇒ 18:00 | Autor: RTRS

Izložba "Opomena" da se ne zaborave stradanja srpskog naroda (VIDEO)

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila organizovala je danas u Banjaluci izložbu pod nazivom "Opomena".
Hram Hrista Spasitelja u Banjaluci - Foto: RTRS
Hram Hrista Spasitelja u BanjaluciFoto: RTRS

Na više od 30 panoa predstavljene su slike i dokumentacija o stradanju srpskog naroda na prostoru BiH tokom  Odbrambeno-otadžbinskog rata. Cilj izložbe je je da se srpske žrtve ne zaborave, ali i da istorija našeg naroda služi kao opomena za budućnost. 

Na platou ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, postavljena je dokumentarno-faktografska izložba "Opomena" koja svjedoči o stradanju Srba od 1991. do 1995. godine. Građani su saglasni da se naša istorija mora sačuvati od zaborava, kao i da je to dobar primjer da se sazna više o ovom periodu.

Imajući u vidu patnju i stradanja srpskog naroda, izložba svojim simboličnim nazivom treba da služi budućim generacijama da se ovakvi zločini više ne ponove.

Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, rekao je da su na ovoj izložbi neki dokumenti i fotografije predstavljeni prvi put.

- Posebno želim da istaknem, ko to bude pažljivije pogledao, da je ovo jedna od najsveobuhvatnijih sadržaja ovakve tematike - istakao je Mitrović.

- To je opomena svima da u svakom momentu bolje naučimo istoriju i da kroz nju sagledamo koliko smo stradali u proteklim vijekovima i da narednim generacijama unesemo u svijest potrebu neophodnosti srpskog jedinstva i održanja na ovim prostorima - rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Izložba koja je zajednički projekat Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, biće otvorena do 30. novembra.