latinica  ћирилица
19/11/2015 |  17:43 ⇒ 17:45 | Autor: TANЈUG

Petrović: Prevencija terorističkih napada je na lokalnom nivou

Balkanu ne prijeti neposredna opasnost od Islamske države, ali napadi u Parizu mogu da posluže kao inspiracija za lokalne terorističke napade, smatra izvršni direktor Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku Predrag Petrović i ocjenjuje da je zato bezbjednosna situacija u regionu u izvjesnom smislu pogoršana.

Petrović navodi da je ubistvo dva vojnika u Sarajevu, iako izolovan slučaj, na neki način moglo da bude inspirisano terorističkim aktivnostima u Parizu.
Za Srbiju se može reći da je stabilna država, dodaje, a da se određeni rizici koji postoje mogu preduprediti odgovornim postupanjem državnih i organa na lokalu.
 Podsjetivši da je prethodnih godina bilo nekoliko hapšenja zbog sumnje na terorizam u okolini Novog Pazara, Petrović je ocijenio da radikalni pokreti, ipak, nemaju jako uporište u Srbiji.
 Petrović upozorava da mehanizmi za prevenciju ekstremističkog djelovanja moraju da postoje na lokalu, a ne da se time upravlja samo iz Beograda.
 Situacija je, ocijenio je Petrović, rizičnija u Bosni i Hercegovini, gdje definitivno postoji nekoliko centara vehabijskih pokreta iz kojih određeni broj ljudi odlazi na ratišta u Siriji i Iraku, a neki se, potom, i vraćaju u BiH.
 Zato je, smatra, važno kombinovati i represivne i preventivne mehanizme i naći način da se otkrije ko je spreman da izvrši terorističke napade.
 Teroristi sa Bliskog istoka mogu, kaže Petrović, da iskoriste migrantske rute za slanje i infiltraciju terorista na područje EU, ali je mnogo važnije pitanje motivacije tih ljudi.
 "Ako ne bude bilo migrantskih ruta, biće nekih drugih ruta, tako da je mnogo važnije da se pažnja usredsredi na njihovu motivaciju", rekao je Petrović.