latinica  ћирилица
19/11/2015 |  17:54 ⇒ 18:01 | Autor: TANЈUG

Mektić najavio formiranje regionalne ekspertske mreže

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavio je da će u najskorije vrijeme biti formirana regionalna mreža eksperata koji će raditi kao istražni timovi zajedno sa tužiocima na presjecanju organizovanih kriminalnih kanala.
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

Mektić, koji se danas vratio iz Pariza je na vanrednoj konferenciji za novinare, povodom dvostrukog ubistva u Rajlovcu, kod Sarajeva, rekao da se situacija sa terorizmom komplikuje i da BiH može imati ozbiljnijih problema.
 "U Francuskoj sam imao priliku da razgovaram sa nizom službenika gdje smo razgovarali na temu terorizma. Duži niz godina postoji stalna veza zapadnog Balkana i Francuske u smislu ilegalnog krijumčarenja oružja i vrlo osnovane su sumnje da najvjerovatnije naoružanje, oružje i eksplozi u Francusku dolaze sa područja zapadnog Balkana", kazao je Mektić.
 Podsjetio da je odavno upozoravao na problem radikalizacije određenih osoba kada je, kako je rekao,  goruće pitanje "terorizma u BiH".
 "Naravno, kad je u pitanju terorizam u BiH ja sam govorio i upozoravao da imamo ozbiljnu radikalizaciju u BiH i uvijek je vodila nasilnom ekstremizmu koji se posle toga završavao pojedinim terorističkim delima. Mislim da je ovo sada konačno događaj koji je prevršio svaku mjeru i koji bi ako smo imali odgovorni i prema državi i građanima, morali da preduzmemo mjere koje bi prije svega uticale na de-radikalizaciju i sprječavale terorizam u ovoj državi", istakao je ministar Mektić.
 Glavni problem je, kaže, u tome što ne funkcioniše pravna država u BiH.
 "Mi imamo takvu situaciju na području BiH i na nivoima lokalnih zajednica na kojima ne funkcioniše pravna država. Te zajednice odbijaju da priznaju ovaj pravni poredak i ovu državu i uvode nekakav drugi poredak i poštuju druge propise koji važe za njihove sredine. Uvijek imamo primer da se u BiH rodio nasilni radikalizam iz kojeg je izašao terorizam", poručio je Mektić.
 Kao primjer je naveo situaciju u Maoči.
 "Kako je moguće da recimo u Maoči uspostavljaju svoje straže, prave punktove itd. Moramo naći načina i tamo dovesti pravnu državu i govorio sam: Mora policija biti tamo i mora se silom uspostaviti pravni poredak. Silom, ako se ne poštuje. Sve nas to vodi i dolazimo do ovoga što se trenutno događa, na svim mjestima".
 Dodao je da se osumnjičeni za sinoćnje ubistvo dvojice vojnika vjerovatno pripremao za ovaj čin.
 Mektić je dodao da osumnjičeni u svom pohodu nije obraćao pažnju na vojnike u civilu, nego da je za cilj imao vojnike u uniformi i svjesno pucao na njih.
 U vrlo kratkom roku, visoki policijski zvaničnici medijima, kako je rekao, davali  nepotrebne kvalifikacije. Sad postoji osnovana sumnja da se radi o umišljajnom terorističkom delu".
 Ministar Mektić je dodao da će zahtijevati da se napravi Zakon o borbi protiv terorizma.
 "Zahtijevaću da se napravi Zakon o borbi protiv terorizma i moramo dati fleksibilnija i jača ovlaštenja policiji, obavještajnim strukturama i tužilaštvu".