latinica  ћирилица
19/11/2015 |  18:40 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Potencijalni teroristi u BiH markirani; Ima li nadzora!? (VIDEO)

Ubistvo dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH Nedeljka Radića, iz Nevesinja, i Armina Salkića, iz Viteza, Tužilaštvo BiH okvalifikovalo je kao terorizam.
Ubijeni u terorističkom napadu - Foto: RTRS
Ubijeni u terorističkom napaduFoto: RTRS

Motivi napada nisu rasvijetljeni. Terorista Emir Omeragić, koji se nakon napada raznio bombom u svojoj kući, bio je blizak vehabijskom pokretu.

Do sada je saslušano više svjedoka ubistva i članova Omeragićeve rodbine. Sa njima su razgovarali i naši novinari. Naša ekipa bila je i s porodicom ubijenog vojnika Nedeljka Radića.

Danas se iznova, kao i nakon terorističkih napada u Zvorniku, a nedavno i Parizu, postavlja pitanje -  da li su bezbjednosne službe mogle da preduprijede ovaj krvavi događaj? Pogotovo, ako je potvrđeno da je terorista Enes Omeragić u rodbinskim vezama sa Mehmedom Mecom, pripadnikom vehabijskog pokreta i bliskog saradnika osuđivanog vehabije Rijada Rustempašića. Gnusno ubistvo dvojice pripadnika OS BiH u Rajlovcu potreslo je BiH, javnost je u nevjerici da im bezbjednosne agencije mogu garantovati sigurnost. Odgovor resornog ministarstva na nove bezbjednosne izazove je najava novog zakona o borbi protiv terorizma kojim se daju veća ovlaštenja policijskim agencijama.

Očevici tvrde da se sve odigralo filmskom brzinom, naoružan automatskom puškom i bombama Enes Omeragić ušao je u kladionicu u neposrednoj blizine kasarne Rajlovac i otvorio vatru.

Očevidac ubistva Murat Halilagić priča da je ubica "uletio u jednoj sekundi s automatom", te da je zatim uslijedio rafal. Kako navodi, prisutni su spašavali glavu kako su znali i umjeli, a zatim pobjegli.

Iako je u kladionici bilo još ljudi, ubica je pucao i usmrtio samo dvojicu vojnika Nedeljka Radića i Armina Salkića, što govori o njegovoj namjeri.
 
Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, kaže da je Omeragić birao i pucao."Prošao je pored civila i pucao u vojnike, a kada je izašao i vidio još jednog vojnika da ide u autobus, pucao je u njegovom pravcu", navodi Mektić.

Srećom, u autobusu nije bilo žrtava, samo troje lakše povrijeđenih. Ubica je potom pobjegao prema porodičnoj kući u sarajevskom naselju Sokolje. Opkoljen policojom, raznio se bombom. Enesov otac Šahin Omeragić nije vidio tijelo svog sina, žali ga, ali ne može da mu oprosti što je ubio dvojicu vojnika.

Šahin Omeragić kaže da njegov sin nije bio pripadnik vehabijskog pokreta, ali se družio sa Mehmedom Mecom koji jeste vehabija. Nije mu poznato, kaže, da li je Meca bio na ratištu u Siriji.

Bzebjednosne provjere tek treba da utvrde da li je Mehmed Meca, blizak saradnik osuđenog vehabije Rijada Rustempašića, presudno uticao da Enes Omeragić počini teroristički akt i ubije dvojicu vojnika.

Mektić navodi da je prilikom pretresa u Omeragićevoj kući pronađena literatuta u kojoj se veliča Islamska država.

Kako saznajemo, pojedine niže pravosudne instance pokušale su ovo da prikažu kao ubistvo. Ipak, Tužilaštvo BiH je nedvosmisleno utvrdilo da je riječ o krivičnom djelu teororizma.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, kaže da je napad i ubistvo pripadnika OS BiH kvalifikovano kao terorističko djelo terorizma, a daljom istragom biće utvrđeno sve okolnosti vezane za počinioca ovog krivičnog djela i njegove eventualne pomagače, kao i motove.

Boris Јerinić, zamjenik ministra odbrane BiH, ističe da je to akt terorizma.

A nakon terorističkog napada u Rajlovcu, ponovo se oglasio islamistički portal "Vijesti Ummeta", koji je ubistvo dvojice vojnika proslavio riječima, da je ovo tek početak i da će Bosnom, ali i Evropom, teći krv. Navode da su ranije upozorili na napad, ali da ta upozorenja nisu uzeta za ozbiljno.