latinica  ћирилица
19/11/2015 |  21:13 ⇒ 21:21 | Autor: RTRS

Moskva zabrinuta ubrzanom integracijom CG u NATO

Zvanična Moskva je ozbiljno zabrinuta zbog kursa Crne Gore prema ubrzanoj integraciji u NATO.
Vladimir Gurko -
Vladimir Gurko

"Smatramo da stupanje Crne Gore u ovaj vojno-politički savez može, ne samo nanijeti ozbiljnu dugoročnu štetu tradicionalno prijateljskim rusko-crnogorskim odnosima, već i dovesti u pitanje kompletan rad na formiranju opšteevropske arhitekture bezbjednosti", rekao je na današanjoj konferenciji za medije zamjenik ambasadora Rusije Crnoj Gori, Vladimir Gurko. Kako prenosi Portal Analitika, on je istakao da Rusija poziva da se još jednom odmjere sve prednosti i mane "ishtirenog pristupanja Crne Gore Alijansi".

U Ruskoj Federaciji polaze od toga da je projekat proširenja NATO-a danas u suprotnosti sa realnim potrebama u sferi bezbjednosti. Mehaničko proširenje Sjevernoatlantske alijanse prema Istoku, koje ne uzima u obzir interese svih država evroazijske zajednice, već je dovelo i nastavlja dovoditi do stvaranja novih linija podjele, gaji psihologiju i obnavlja stereotipe hladnog rata“, pročitao je Gurko iz saopštenja.

On je naveo da koristeći faktor spoljašnje prijetnje sa Istoka, NATO pokušava da se isturi na političku scenu evropske bezbjednosti i pri tom "želi dokazati da samo Alijansa može da obezbjedi stabilnost".

“Vidimo da one zemlje koje stupaju u blok, odmah pokušavaju da probaju za sebe ulogu bočnih država blizu fronta, za koje je potrebna posebna zaštita. Dakle, proširenje Sjevernoatlantske alijanse je, u stvari, vezano za traženje spoljašnjeg neprijatelja te je usmjereno na rekonstruisanje "gvozdene zavjese" u Evropi, što je u suprotnosti sa samom idejom formiranja nove arhitekture bezbjednosti, koja bi omogućila stvaranje neđeljive bezbjednosti za sve“, poručio je Gurko, a prenijela Analitika.

(RT CG)