latinica  ћирилица
19/11/2015 |  21:17 ⇒ 21:19 | Autor: B92

Asad: Turska teroristima šalje informacije i novac

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izjavio je da Turska podržavajući Al-Nusra front i Islamsku državu igra najdestruktivniju ulogu u sirijskoj krizi.

"Turska igra najgoru ulogu u našoj krizi. To je direktno vezano za Erdogana i Davutoglua, zbog toga što obojica prikazuju pravu ideologiju koju nose u srcu, ideologiju muslimanske braće", rekao je Asad, a prenosi "Sputnjik".

On je ocijenio da u odnosu na Saudijsku Arabiju i Katar, Ankara igra najopasniju igru dajući svu moguću pomoć teroristima.

"Neke zemlje podržavaju Al-Nusra front, što je dio Al Kaide, druge zemlje podržavaju Islamsku državu, dok Turska podržava obje grupe u isto vrijeme. Snabdijevaju ih novcem, borcima, informacijama", naglasio je sirijski predsjednik.

Erdogan: Asad je državni terorista

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je muslimanske zemlje na jedinstvo protiv džihadista iz Islamske države.

On je optužio sirijskog predsjednika Bašara Al Asada za rastući terorizam u regionu.

"Bezrezervno osuđujem teroriste koji su iste vjeroispovijesti kao i ja. Pozivam sve muslimanske zemlje na formiranje ujedinjenog fronta protiv njih", rekao je Erdogan na jednom ekonomskom forumu u Istanbulu.

Turski predsjednik je rekao da je taj ujedinjeni front neophodan kako bi se spriječili novi napadi kao što su bili nedavni teroristički napadi u Parizu u kojima je poginulo 129 osoba.

"Neophodno je da cijeli svijet sarađuje kako bi se to spriječilo", ocijenio je Erdogan optužujući Asada kao "glavnog faktora za rastući terorizam".

"Glavni razlog humanitarne krize i rastućeg terorizma u regionu je Asad, koji je ubio nekoliko stotina hiljada svojih građana. Asad je državni terorista", rekao je turski predsjednik, čija je zemlja kritikovana za podršku sirijske opozicije.