latinica  ћирилица
19/11/2015 |  21:28 ⇒ 22:02 | Autor: TANЈUG

Savjet bezbjednosti UN raspravlja o Kosovu

U Njujorku je večeras počela sednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu, na kojoj se razmatra Izvještaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna o radu UMNIK-a, a Srbiju predstavlja prvi potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Savjet Bezbjednosti UN - Foto: ilustracija
Savjet Bezbjednosti UNFoto: ilustracija

Na sjednici učestvuje novi specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef UNMIK-a Zahir Tanin.

Zamjenik kosovskog premijera Hašim Tači nije otputovao u Njujork na sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu, sa obrazloženjem da mora da ostane u Prištini zbog pogoršanog stanja usljed opozicionih protesta, prenijeli su svi prišinski mediji. Umjesto Tačija u Njujork je otputovala kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku.

Generalni sekertar UN Ban istakao je u najnovijem izvještaju o Kosovu značaj uspostavljanja Zajednice srpskih opština i izrade njenog statuta u dogovorenom vremenskom okviru, ističući da je ZSO jedna od tačaka koje predstavljaju "kamen temeljac" Briselskog sporazuma.

Ban je pozdravio "kontinuirani napredak" u Briselskom dijalogu i sporazume koji su Beograd i Priština postigli 25. avgusta, a posebno, kako je naveo, sporazum o uspostavljanju Zajednice srpskih opština koji po njemu predstavlja "kamen temeljac" Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine iz aprila 2013. godine.