latinica  ћирилица
20/11/2015 |  12:26 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

NATO ukinuo zonu ograničenja vazdušnog prostora iznad centralne Srbije

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg saopštio je u Beogradu da se od danas ukida zona ograničenja vazdušnog prostora iznad centralne Srbije, koja je uvedena 1999. godine.
Stoltenberg i Vučić - Foto: TANЈUG
Stoltenberg i VučićFoto: TANЈUG

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem poslije sastanka u Palati Srbija rekao da je to konkretan izraz poboljšanih odnosa NATO-a i Srbije i rezultat posvećenosti Srbije normalizaciji regiona.

On je rekao da je svjestan snažnih osjećanja u Srbiji i Beogradu kada je riječ o NATO-u, te poručio da bombardovanje SR Јugoslavije nije bilo usmjereno protiv srpskog naroda.

"Izjavljujem saučešće porodicama na obje strane sukoba i svima onima koji su izgubili svoje voljene", rekao je Stoltenberg.

On je naveo da NATO poštuje odluku Srbije da ne traži članstvo u NATO.

Stoltenberg je rekao da će KFOR ostati na Kosovu i Metohiji u zavisnosti od određenih uslova, kao i da neće uraditi ništa što bi moglo ugroziti bezbjednosti i stabilnost.

Vučić: Imaćemo pod kontrolom cio naš vazdušni prostor

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je generalni sekretar NATO donio veliku vest za Srbiju i njene građane, a koja glasi da više nema nikakvih restrikcija u zoni od 25 kilometara vazdušnog prostora u centralnoj Srbiji.

On je rekao da vjeruje da će Srbija u narednim danima i nedjeljama, nakon 16 godina, uspostaviti svje merne instrumente i radare i poslije 16 godina konačno imati pod kontrolom cjelokupan vazdušni prostor Srbije.

"Mi već 16 godina ne vidimo Vranje, Leskovac, na našim radarima upravo zbog svega o čemu sam govorio, a postavljenjem tih radara i dogovorom sasvim sam uvjeren da ćemo imati neuporedivo bolju policijsku i vojnu zaštitu neba a to je jedna od ključnih stvari u pripremi odbrane i suvereniteta Srbije", rekao je Vučić.

Sve to je, kako je primijetio, postignuto isključivo dijalogom, bez ijednog ispaljenog metka i bez ijednog poginulog. Ono što je posebno značajno, naveo je Vučić, jeste da je Kfor garant bezbjednosti i očuvanja crkava i manastira na Kosovu, ali i da je NATO garant za neprisustvo kosovskih snaga bezbjednosti u četiri opštine na sjeveru Kosova.

Vučić je rekao da je Srbija suverena i vojno neutralna zemlja i da će kao takva nastaviti da unapređuje saradnju sa NATO-om. On je istakao da NATO i Srbija ni danas ne moraju da se saglase po određenim pitanjima iz prošlosti, ali da uprkos tome postoje uslovi za dobru budućnost u međusobnim odnosima.

"Nemamo nikakvih neprijateljstava i Srbija ne želi od prijatelja da pravi neprijatelja. Iako ne mislim da je Srbija bila kriva za ono šsto se dešavalo 1999. godine na bilo koji način, čak ni njeno rukovodstvo, ali to su naše različite procene događaja iz prošlosti", rekao je Vučić.

Posjeta generalnog sekretara NATO izaziva u Srbiji različite stavove i viđenja, primijetio je Vučić, ali i ocijenio da je ona važna i korisna za Srbiju, te najavio da je dobio poziv da u julu naredne godine posjeti sjedište NATO i da se obrati članicama te organizacije.

"Nema sumnje da ću, ako tada budem premijer, taj poziv priohvatiti, jer je to veoma važno za Srbiju", poručio je Vučić.

Izvor: Srna/Tanjug