latinica  ћирилица
20/11/2015 |  15:09 | Autor: BETA

Stoltenberg: Rusija da se ne miješa u odluku Crne Gore

Odluku o članstvu Crne Gore u NATO donose Crna Gora i članice Saveza i niko druugi nema pravo da se miješa u takvu odluku, izjavio je Јens Stoltenberg.
Vučić i Stoltenberg (arhiv) - Foto: TANЈUG
Vučić i Stoltenberg (arhiv)Foto: TANЈUG

"Crna Gora je suverena i nezavisna zemlja i kao takva ima pravo da odluči o svom putu, uključujući bezbjednosne saveze čiji deo želi da bude", izjavio je Generalni sekretar NATO poslije razgovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Stoltenberg je dodao da će 28 zemalja članica na sastanku ministara spoljnih poslova 1. i 2. decembra donijeti odluku da li će Crnoj Gori biti upućen poziv za članstvo i da "nijedna treća zemlja nema pravo da pokuša da interveniše u tom procesu".

Rusija je u četvrtak pozvala Crnu Goru da preispita odluku o članstvu, ocjenjujući da bi njen prijem u NATO bio "ishitren", da bi "ozbiljno narušio tradicionalno, prijateljske odnose" dvije države, te da bi doveo u pitanje "kompletan rad na formiranju opšteevropske arhitekture bezbjednosti".

"Bilo kakvo miješanje Rusije može da dovede do jačanja spremnosti da se Crna Gora pozove da postane član NATO", rekao je Stoltenberg.

Istakavši da je osnovni princip saveza da se poštuju odluke pojedinačnih suverenih država, Stoltenberg je rekao da NATO poštuje ako neka država ne želi da bude članica tog saveza.

"Nijedna država nije silom natjerana da postane članica NATO", dodao je Stoltenberg.

Vučić je istakao da je Srbija suverena i nezavisna zemlja, da nikoga ne ugoržava i da ima tradicionalno dobre odnose s Rusijom, ali da nije članica ni NATO ni ODBK (Organizacije za kolektivnu bezbjednost).

"Srbija ima veoma dobre odnose s NATO i želi da ih unapređuje i radićemo vrijedno na tome", naveo je Vučić.

Nakon ruskog poziva, crnogorsko ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da je članstvo u Sjevernoatlantskom savezu i Evropskoj uniji strateški spoljnopolitički cilj vlade u Podgorici.