latinica  ћирилица
20/11/2015 |  16:15 ⇒ 22:29 | Autor: RTRS

NATO ukinuo zonu ograničenja vazdušnog prostora iznad centralne Srbije (VIDEO)

Posjeta aktuelnog generalnog sekretara NATO-a Јensa Stoltenberga Srbiji po mnogo čemu će biti upamćena kao istorijska. Nakon punih 16 godina, jedan generalni sekretar ove vojne alijanse izrazio je žaljenje zbog žrtava tokom agresije NATO-a na tadašnju SR Јugoslaviju.
Stoltenberg i Vučić - Foto: TANЈUG
Stoltenberg i VučićFoto: TANЈUG

 Nakon 16 godina ukinuta su i ograničenja koja su važila za dijelove vazdušnog prostora Srbije. Premijer Aleksandar Vučić ocijenio je da je to velika vijest za Srbiju, jer više neće biti nikakvih restrikcija u zoni od 25 kilometara u centralnoj Srbiji. 

Tokom NATO intervencije 1999.godine preduzeli smo sve da spriječimo gubitak nevinih života i svaki izgubljeni život civila bio je tragedija za čim duboko žalimo, rekao je Stoltenberg.

"Duboko žalim i izjavljujem saučešće porodicama na obje strane sukoba i svima koji su izgubili svoje najmilije", rekao je  generalni sekretar NATO, Јens Stoltenberg. 

"Bez obzira što ne mislim da je Srbija bila kriva za ono što se dešavalo 1999.godine na bilo kakav način čak ni njeno rukovodstvo, ali to su naše različite ocjene i procjene iz prošlosti", istakao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Stoltenberg je ovom prilikom donio i dobre vijesti za Srbiju. Ukidaju se ograničenja koja su 16 godina važila za dijelove vazdušnog prostora, tako da Srbija ponovo može da uspostavi radarsku kontrolu nad svojim nebom. 

"Postavljanjem tih radara i dogovorom koji ćemo da napravimo sasvim sam uvjeren da ćemo imati neuporedivo bolju policijsku i vojnu kontrolu našeg neba, ne moram da govorim da je to jedna od ključnih stvari u pripremi odbrane naše zemlje", rekao je premijer Vučić.
Misija Kfora i dalje ostaje na Kosovu. To je uslovna operacija, najduža u nekom regionu koja je za Srbiju veoma bitna. 
Prema riječima Vučića NATO je garant za neprisutvo kosovskih snaga bezbjednosti u četiri srpske kosovske opštine, Leposaviću , Zubin Potoku, Zvečanu i Kosovskoj Kamenici, što je od ključnog značaja za Srbiju.

Stoltenberg se osvrnuo i na nedavne terorističke napade u Parizu rekavši da nije bilo aktiviranja člana Pet NATO sporazuma koji predviđa da ukoliko je jedna članica alijanse napadnuta to predstavlja napad na sve ostale. Stoltenberg je rekao da vjeruje u dobru saradnju vojne alijanse i Srbije, poštujući njenu politiku vojne neutralnosti.