latinica  ћирилица
20/11/2015 |  17:01 ⇒ 17:10 | Autor: TANЈUG

Kontroverza oko izbora kadidata Njemačke za Evrosong

Najavom da će Njemačku na takmičenju za pjesmu Evrovizije, koje će iduće godine biti održana u Švedskoj predstavljati Ksavje Naidu, njemački javni servis ARD izazvao je bujicu negodovanja na društvenim mrežama i u medijima.
Ksavier Naidu (foto: www.berlin-programm.de) -
Ksavier Naidu (foto: www.berlin-programm.de)

Popularni R&B umjetnik indijskog i afričkog porijekla, čiji su pojedini stihovi tumačeni kao antisemitski i homofobični, izabran je odlukom žirija njemačke televizije da bude lice Njemačke na Evrosongu 2016.
 "Da li je Ksavje Naidu prava osoba za Evroviziju?", pita se danas visokotiražni nemački list Bild, pozivajući poznate ličnosti i političare da se izjazne povodom njegovog izbora.
 Naidu je 2012. kritikovan u medijima i javnosti zbog pesme "Wo sind" (Gdje su) zbog toga što u njoj izjednačava homoseksualce i pedofile.
 Na prošlogodišnjoj godišnjici ujedinjenja Njemačke, pjevač je izazvao kontroverzu pojavivši se na skupu grupe Rajhsburger čiji članovi promovišu uspostavljanje Njemačkog Rajha u okviru granica iz 1937. koje obuhvataju velike dijelove današnje Poljske i bivših sovjetskih republika.
 U pjesmi koja je objavljena 2008. u vrijeme finansijske krize, Naidu spominje njemačko-jevrejsku bankarsku porodicu Rotšild, nazivajući je "Baron Deadschild", što je pogrdni izraz na jidišu.
 "I momak i odluka su nevjerovatni", izjavio je za Bild Јohanes Kars iz Socijaldemokratske partije.
 "Za mene je ova nominacija problematična", kazala je Aneta Kahane, predstavnica fondacije Amadeu Antonio koja se zalaže za ljudska prava.
 "Lično ga poznajem. To je fin momak. Ali, to nije dovoljno. Mora da se javno izjasni o neskladu između onog što jeste i onog što piše", objasnila je ona. 
 Nisu, međutim, svi protiv Naiduovog izbora. Njemačka pevačica Nikol, koja je 1982. godine bila prva koja donijela svojoj zemlji pobjedu na Evroviziji, smatra, pak, da je izbor Ksavjea Naidua sasvim u redu:
 "Sigurna sam da će Ksavje biti dostojan predstavnik na Evroviziji. Јako volim njegovu muziku i mislim da je sjajno što jedan etablirani umjetnik ima hrabrost da se takmiči na međunarodnoj sceni".
 Naidu (44) je jedan od najpopularnijih njemačkih muzičara čiji se albumi prodaju u milionskim tiražima.
 Njemačka je na pjesmi Evrovizije dosad pobijedila dva puta, 1982. i 2010. godine. Ove godine je završila takmičenje sa nula poena.
 Naredno takmičenje za pjesmu Evrovizije održaće se 10, 12. i 14. maja u Erikson Gloub Areni u Stokholmu.