latinica  ћирилица
20/11/2015 |  17:05 | Autor: TANЈUG

Dvije knjige nobelovke Aleksijevič na proljeće

Izdavačka kuća "Laguna" objaviće u prvoj polovini naredne godine dvije knjige ovogodišnje dobitnice Nobelove nagrade za književnost, bjeloruske književnice i novinarke Svetlane Aleksijevič.
Svetlana Aleksijevič (foto: de.wikipedia.org) -
Svetlana Aleksijevič (foto: de.wikipedia.org)

Njena najpoznatija knjiga "Černobiljska molitva" biće objavljena do proljeća, a "Dječaci od cinka" na ljeto 2016. godine, najavila je izdavačka kuća Laguna.

Obje knjige će prevesti Enisa Uspenski, docentkinja na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

Knjigu "Dječaci od cinka" Aleksijevičeva je objavila 1990. godine, a bavi se sovjetskim ratom u Avganistanu.

Autorka predočava čitaocima istinu sovjetsko-avganistanskog rata: ljepotu zemlje i divljačko maltretiranje od strane vojske, ubijanje i sakaćenje, obilje proizvoda sa zapada, sramotu i uništene živote veterana koji su se vratili kući.

U svom najpoznatijem djelu "Černobiljska molitva" Aleksijevičeva se bavi posljedicama katastrofe u Černobilju. Knjiga je prvi put objavljena 1997. godine.

U svojim tridesetim godinama Aleksijevičeva je intervjuisala više od 500 očevidaca, uključujući vatrogasce, likvidatore (članove tima zadužene za "čišćenja"), političare, ljekare, fizičare i građane. Knjiga približava psihološke i lične tragedije koje je donijela nesreća u Černobilju, istražuje iskustva pojedinaca i kako je katastrofa uticala na njihove živote.

Bjeloruska spisateljica malo je poznata ovdašnjoj javnosti, bez ijedne knjige objavljene u Srbiji, a svjetsku slavu stekla je nekom vrstom literarnog žurnalizma.

Majka joj je Ukrajinka, a otac bjeloruski vojnik koji je po završetku službe porodicu poveo u Bjelorusiju.

Aleksijevičeva je radila u lokalnim medijima kao novinar, a za književni rad dobila je nekoliko nagrada, između ostalih Herderovu i Mirovnu nagradu njemačkih knjižara u Frankfurtu.

Četrnaesta je dobitnica prestižnog priznanja Nobelovog komiteta, a osim po svojim proznim djelima poznata je i po istraživačkom novinarskom radu u domovini.

I sama je predavala, a zatim se bavila novinarstvom nakon završenih studija žurnalistike u Minsku.

Napustila je Bjelorusiju 2000. zbog sukoba sa Lukašenkovim režimom.

Živjela je u Parizu, Geteborgu i Berlinu, a u Minsk se vratila 2011. godine.