latinica  ћирилица
20/11/2015 |  19:04 | Autor: Večernje novosti

N.Sad- "Na Drini ćuprija" prvi put na sceni na proljeće

Poznati pozorišni reditelj Kokan Mladenović režira najslavnije djelo Ive Andrića. Premijera je predviđena za mart iduće godine.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Najslavnije djelo naše književnosti, "Na Drini ćuprija" nobelovca Ive Andrića, na proljeće će se prvi put naći na srpskoj pozorišnoj sceni: Kokan Mladenović počinje rad na predstavi 15. januara u Novom Sadu, a premijerno izvođenje planirano je za mart. Ugledni teatar stavlja na repertoar poznati naslov na prijedlog reditelja, koji radi i dramatizaciju teksta.

- "Na Drini ćuprija" jedan je od mojih omiljenih romana. Ako postoji "crna kutija" pada koji nam se desio, zapisana je u ovom romanu - kratko komentariše Mladenović, još ne otkrivajući kome će povjeriti glavne uloge.

U Centru za kulturu Svilajnac, sinoć je odigrana srpska premijera predstave "Јulije Cezar" Viljema Šekspira, u Mladenovićevoj režiji. Prvo izvođenje bilo je ljetos na budvanskom festivalu "Grad teatar" (predstava je rađena u koprodukciji sa svilajnačkim kulturnim centrom), a od 24. novembra biće na stalnom repertoaru somborskog Narodnog pozorišta. Ulogu Bruta igra Sergej Trifunović, Marka Antonija i Јulija Cezara Saša Torlaković, Kasije je Branislav Trifunović, Oktavija i Kaska igra Marko Marković, a Porciju i Kalpurniju Јelena Minić.

Kako navode Večernje novosti, poznati reditelj nije odustao od "Koštane" Bore Stankovića (koja je prvobitno trebalo da bude izvedena na sceni Pozorišta na Terazijama). Zasad je izvjesno da će se raditi na nekoj drugoj sceni (s Božom Vrećom u glavnoj ulozi), a kada i gdje je premijerno izvođenje - biće poznato u decembru.