latinica  ћирилица
20/11/2015 |  20:02 ⇒ 20:10 | Autor: TANЈUG

Denzelu Vošingtonu Zlatni globus za životno djelo

Dvostruki Oskarovac Denzel Vošington će na predstojećoj dodjeli Zlatnih globusa primiti nagradu za životno djelo, javljaju američki mediji.
Denzel Vošington - Foto: Getty Images
Denzel VošingtonFoto: Getty Images

Vošingtonu, koji ima više hitova u karijeri nego nekoliko glumaca zajedno, će nagrada Sesil B. Demil biti uručena na dodjeli Globusa, saopštilo je Udruženje stranih novinara holivuda (HPFA) koje dodjeljuje ovo prestižno priznanje.

"Vošingtonova duga i bogata karijera je obilježena brojnim ulogama ispred i iza kamere", izjavio je predsednik HPFA-a Lorenco Sorija.

Slavni glumac je karijeru započeo 1977. godine, a pažnju javnosti je skrenuo ulogom u TV seriji "St. Elsewhere" koja se prikazivala od 1982. do 1988. Kasnije dobija ulogu u filmu "Slava" za koju je 1989. godine dobio Oskara za sporednu mušku ulogu.

Nakon tog filma njegova popularnost raste i dobija sve bolje uloge u filmovima kao što su "Malkom Iks" (1992), "Filadelfija" (1993), "Posrnuli" (1998), "Sakupljač kostiju" (1999) i "Dan obuke" (2001) kada dobija svog drugog Oskara, ovog puta za glavnu mušku ulogu.

Šezdesedogodišnji glumac već ima i dva Zlatna globusa u svojoj bogatoj kolekciji trofeja, jedan za sporednu ulogu u filmu "Slava" i jedan za glavnu ulogu u filmu "Uragan" (1999).

Među prethodnim dobitnicima nagrade Demil su DŽudi Garland, Robert de Niro, Stiven Spilberg, Barbara Strejsend, Širli Meklejn, DŽek Nikolson i Klint Istvud.

Zlatni globusi su druga po važnosti filmska nagrada posle Oskara.