latinica  ћирилица
21/11/2015 |  09:07 ⇒ 09:33 | Autor: Jutarnji list

Brisel pod uzbunom najvišeg nivoa: Zbog mogućeg terorističkog napada blokiran metro

Belgija je u subotu podignula stepen uzbune za područje glavnoga grada Brisela na najviši nivo, upozoravajući javnost da izbjegava gužve zbog ozbiljne prijetnje napada, rekao je zvaničnik vlade.

Stepen uzbune za Brisel podignut je na najviši, četvrti nivo nakon sastanka ministara i vrha policije i bezbjednosnih službi.

"Stanovništvu savjetujemo da što više izbjegava mjesta gdje se okuplja puno ljudi poput šoping centara, koncerata ili stanice javnoga prijevoza", rekao je portparol vladinog kriznog centra.

Nivo uzbune podignut je na najviši nivo za područje Brisela nakon nove sigurnosne procjene, saopštila je Organizacija za koordinaciju analize prijetnje" (OCAM) koja spada pod belgijsko ministarstvo unutrašnjih poslova. Nivo uzbune za ostatak zemlje ostaje tri, dodao je OCAM.

Mjera je poduzeta nekoliko sati nakon što je protiv osobe koja je uhapšena u Belgiji podignuta optužnica za terorizam u vezi s napadima u kojima je u Parizu 13. novembra poginulo 130 osoba. Ta osoba, čiji identitet nije objavljen, treća je protiv koje je u Belgiji podignuta optužnica za napade u Parizu.

Portparol kriznog centra odbio je reći što je izazvalo promjenu nivoa uzbune jer se istrage nastavljaju. "Ne možemo dati više informacija. Istraga još traje", rekao je.

U jutarnjim časovima je u Briselu obustavljen saobraćaj podzemne željeznice zbog terorističke prijetnje.