latinica  ћирилица
21/11/2015 |  11:47 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

Srebrenica- vjetar aktivirao požar kod Slatine

Snažan vjetar koji je tokom noći duvao na području Srebrenice aktivirao je šumski požar kod sela Slatina, koji je bio ugašen.
Šumski požar kod Srebrenice - Foto: SRNA
Šumski požar kod SrebreniceFoto: SRNA

Požar se pod uticajem vjetra aktivirao iz panjeva i žila koje su tinjale u požarištu.

"Vatrogasci su jutros u 4.00 časa ponovo izašli na teren i rade na gašenju i sprečavanju širenja požara, ali se on pod uticajem vjetra i dalje lagano širi u pravcu juga prema selu Osredak", rečeno je Srni u Vatrogasnoj jedinici Srebrenica.

Vatrogasci kažu da je riječ o niskom šumskom požaru koji zahvata samo suvo opalo lišće i korov i stvara ogromnu dimnu zavjesu, ali ne pričinjava veliku štetu bjelogoričnoj šumi kroz koju se polako širi.

Drugi šumski požar u srebreničkoj opštini kod sela Bulogovina juče je ugašen i noćas nije došlo do njegovog aktiviranja.

Ovi požari su izbili prije šest dana i vatrogasci, zaposleni u Šumskom gazdinstvu "Drina" i mještani Slatine danima rade na gašenju koje onemogućava nepristupačan teren i minska polja na dijelu teritorije prema selu Buljim u bratunačkoj opštini.

Komandir Vatrogasne jedinice Izet Suljanović kaže da su požari zahvatili po nekoliko kvadratnih kilometara šumskih površina.

Prema njegovim riječima, pričinjena šteta je znatna, ali će se procjena kasnije obaviti, kao i utvrđivanje uzroka požara koje je, najvjerovatnije, izazvao ljudski nemar.