latinica  ћирилица
21/11/2015 |  13:05 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva: Rebalans nije "krpljenje budžeta"

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da povećanje budžeta predviđeno rebalansom ne predstavlja nikakvo "krpljenje budžeta", već da je rebalans planiran u skladu sa potrebama.
Željka Cvijanović - Foto: VOA Serbian
Željka CvijanovićFoto: VOA Serbian

"Postoji budžet koji se planira i postoje sredstva koja se obezbijede da bi se izvršavale budžetske obaveze, a pokazala se potreba da on dobije takav izgled", rekla je novinarima Cvijanovićeva koja prisustvuje proslavi krsne slave Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske - Aranđelovdana.

Ona je podsjetila da je još prije prije par mjeseci najavila da će u novembru ići rebalans budžeta, te da se čekalo da se uđe kasno u jesen da bi se imala saznanja o svemu onom što jeste prihodovna i rashodovna strana, što se mora uraditi u okviru tekućeg budžeta i da to bude i priprema za planiranja budžeta za narednu godinu.

"Dakle, tu nema nikakvog krpljenja budžeta. Imate izvore koje tradicionalno uračunavate, a to su domaći prihodi, a takođe, ima se i finansiranje koje dolazi iz različitih kredita, što je uobičajeno za svaki, pa tako i za naš budžet", istakla je Cvijanovićeva.

Predloženim rebalansom predviđeno je povećanje sadašnjeg budžeta za oko 50 miliona KM.

POZIV SOCIЈALNIM PARTNERIMA ZA PREGOVORE O ZAKONU O RADU

Predsjednica Vlade Republike Srpske izjavila je danas da bi već naredne sedmice trebalo pozvati socijalne partnere radi pregovora o nekim kategorijama novog zakona o radu, koje izazivaju najviše interesovanja kod sindikata i poslodavaca.

"Potrebno je da se o neke dvije-tri kategorije koje se nalaze u zakonu najviše ili najpedantije razgovara ili pregovara, a ostala rješenja su manje-više neproblematična, odnosno neće izazvati veću pažnju", rekla je novinarima.

Ona je podsjetila na plan da se do kraja ove godine povuče prva tranša kredita /američkog Investicionog fonda "Global bankorp"/, a biće ocijenjeno kada će biti potrebno da se uradi.

Cvijanovićeva je navela i da je plan Vlade Srpske da se zajednički radi sa Agencijom za bankarstvo Srpske da bi se došlo do adekvatnog rješenje da se u toj banci zaštiti sve ono što je potrebno kada je riječ o građanima i privredi.

"Prilikom preuzimanja te banke vodili smo računa o njoj na način da će biti prodata i to jeste jedna od varijanti, dok je druga varijanta podrazumijevala transformaciju koja bi trebalo da preduzme sve kako bi se i sačuvala radna mjesta i ne bi došlo do otpuštanja", rekla je Cvijanovićeva.