latinica  ћирилица
21/11/2015 |  13:52 ⇒ 19:39 | Autor: Agencije

Dodik i Vučić: Važna obučenost snaga bezbjednosti za slučaj terorističkih napada

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je pripadnicima bezbjednosnih, policijskih i vojnih snaga Srbije na današnjoj pokaznoj vježbi koja simulira borbu protiv terorizma, i istakao da je veoma važno da su te snage i u Srbiji i u Republici Srpskoj obučene za slučaj napada terorista.
Dodik i Vučić na antiterostičkoj vježbi u Beogradu - Foto: TANЈUG
Dodik i Vučić na antiterostičkoj vježbi u BeograduFoto: TANЈUG

Dodik je rekao da RS i njene policijske snage imaju obavezu da štite bezbjednost zemlje i građana, a važno im je, kako je rekao da i u Srbiji vide sposobnost za to.

Kako je naveo, od izuzetnog je značaja spremnost za reagovanje u vanrednim situacijama, posebno u svjetlu nedavnih događanja u BiH.

"Prostor gdje mi živimo se čini posebno važnim, mogli ste da vidite teroristički napad. Zato je važno da naša policija bude sposobna da odgovori, da može da sarađuje sa svima u regionu, a prirodno najviše smo oslonjeni na Srbiju", zakoljučio je on.

Na pitanje kako tumači činjenicu da nakon terorističkog napada u Zvorniku bošnjački zvaničnici nisu reagovali, Dodik je to opisao kao neku vrstu opstrukcije u pogledu određivanja karaktera tog čina.

"Vidljivo je da u BiH na jednoj strani postoji takvo raspoloženje, ali danas je važno reći da muslimani u BiH i islam ne treba da dobiju etiketu koja bi mogla da se pripiše na osnovu terorističkih napada i činjenice da su mnogi teroristi muslimani", rekao je Dodik.

RS, prema njegovim riječima, želi saradnju u svakoj vrsti borbe protiv terorizma, a za to su potrebne kreativne i vojne snage u okviru bošnjačkoj naroda i političke strukture.

RS će, dodao je, učestvovati u koordinaciji s drugim snagama u borbi protiv svakog terorističkog čina na prostoru ne samo RS, nego i BiH i sarađivaće sa svim bezbjednosnim agencijama u regionu.

Vučić: Srbija bezbjedna zemlja

Premijer Aleksandar Vučić najavio je danas dalja ulaganja u namensku industriju, što će doprineti razvoju srpske ekonomije, odbrambenih kapaciteta zemlje, ali i zaštiti od eventualnih terorističkih napada.

On je, navodeći da Srbija ima novca da ulaže u vojnu industriju i da su joj potrebni projekti, najavio otvaranje nove fabrike kod Užica, kao i proširenje kapaciteta u pogonima u Velikoj Plani.

"To će doprineti razvoju naše ekonomije i boljeg i modernijeg oružja, naoružanja i opreme", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se srpske jedinice, od SAЈ-a do Žandarmerije, veoma ozbiljno pripremaju, istakao da ne treba zaboraviti da je srpska namjenska industrija u porastu te podsjetio da će serijska proizvodnja višenamjenskog oklopnog vozila "Lazar" početi od marta slijedeće godine.

"Imamo bolja borbena vozila od nekih koji su ih za džaba dobijali ili su nešto kupovali", rekao je Vučić.

On je rekao da srpska namjenska industrija ne može da proizvodi kalibar 12,7, ali je dodao da će ta mašina biti nabavljena u Belgiji i da će za nju biti izdvojeno 30 miliona evra.

"Neću da govoriom o velikim minobacačkim kalibrima, to je naše rješenje, mi to pravimo, jačamo našu namensku industriju i našu ekonomiju", rekao je Vučić.

On je podsjetio da u Srbiju do kraja januara treba da stignu dva ruska helikoptera, a zatim do kraja godine i dva nemačka.

Kada je riječ o saradnji sa stranim bezbjednonsim službama, kako je rekao, sa njima sarađuju BIA, VBA i MUP i razmjenjuju informacije.

Premijer je podsjetio da Srbija ima malu vojsku i policiju, ali veoma sposobnu i dobro organizovanu, te da je današnja vježba "Štit 2015" i pokazala da je Srbija bezbjedna zemlja.

Na opasku novinara, Vučić je rekao da plate u vojsci nisu smanjene ove godine, već prošlog novembra, ali i istakao da će biti povećane od 1. januara iduće godine.