latinica  ћирилица
21/11/2015 |  18:36 | Autor: SRNA

Belgija: Uhapšeno šest stranih državljana

Belgijska policija uhapsila je danas popodne najmanje šest stranih državljana u gradu Vavr, objavili su policijski izvori.
Belgija, policija - Foto: ilustracija
Belgija, policijaFoto: ilustracija

Portal "Slobodna Belgija" objavio je danas da je nekoliko policijskih vozila poslato u oblast Bjerž u gradu Vavr koji je često posjećivao Salah Abdeslam, za koga se vjeruje da je jedini preživjeli ekstremista iz pariskih napada.

Policijska akcija izgleda nije povezana sa terorističkim napadima u Parizu prošle sedmice, u kojima je poginulo najmanje 130 ljudi, a više od 350 je ranjeno.

- Primijetili smo prisustvo tri stara vozila hitne pomoći, sada pretvorena u kombije u blizini auto-puta. Lica stranog porijekla nalazila su se u tim kombijima, a jedan od njih poznat je britanskoj policiji - izjavio je za novine neimenovani policajac.

Prema njegovim riječima, ove osobe sprovedene su u policijsku stanicu, gdje su im uzeti otisci prstiju.

- Riječ je o britanskim državljanima pakistanskog porijekla. Oni ne govore francuski, ali sarađuju. U vozilima nije pronađeno oružje - kaže ovaj izvor.

Nakon tragičnih napada u francuskoj prijestonici, belgijska policija sprovela je nekoliko antiterorističkih operacija i privela jedan broj ljudi u okrugu Molenbek, nakon što je otkriveno da je jedan od napadača tamo živio, prenosi "Sputnjik".

Prema izvještajima medija, belgijska policija je ove sedmice u nizu kućnih racija širom Brisela, uhapsila 10 osoba u vezi sa pariskim napadima.