latinica  ћирилица
21/11/2015 |  20:28 | Autor: TANЈUG

Vučić: Spremni smo i čekamo evropsko rješenje za izbjeglice

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija u pogledu izbjeglica spremna da preuzme još veću odgovornost od drugih zemalja zapadnog Balkana, kao i da ukoliko Slovenija, Hrvatska i Mađarska odbiju da prime ekonomske migrante, neće ih primiti ni Srbija.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

- To bi značilo da mi moramo u našu zemlju da primimo kompletan teret na sebe - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom.

Srbija je, dodao je, spremna da pomogne i svojim komšijama, ali da takođe čeka sveobuhvatno rješenje Evropske unije po pitanju izbjeglica.

- Svako rješenje će na taj način Srbija i da prihvati - podvukao je Vučić.

Međutim, kategoričan je srpski premijer, ono što "Srbija ne može da prihvati je da jedna pravila važe za Srbiju, a druga za ostale".

- Zahvalan sam Tusku što je želio da čuje i naše mišljenje i stavove - rekao je Vučić.

Pomenuo je da Srbija ima obaveze i po osnovu dogovora s premijerima Rumunije i Bugarske, ali i da će čekati evropsko rješenje, ponašati se u skladu s njuim, ali i da će umijeti i imati snage da zaštiti svoje nacionalne interese.

Građani, ponovio je zatim odgovarajući na pitanja novinara, ne treba da brinu, a Tusku je poručio da se nada da će zajedno moći da proslave otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije na putu ka članstvu u EU.

Na pitanje da li je u razgovoru sa Tuskom shvatio da EU ima plan za ekonomske izbjeglice i da li će se Srbija naći u problemu kad EU počne da ih vraća, poručio da se Srbija nalazi na evropskom putu.

- EU se nalazi u teškoj situaciji, a posebno Njemačka, Švedska i Holandija, oni su preuzeli veliki teret na sebe, naše je da im pomognemo ne odmažemo - ukazao je Vučić.

Poručio je građanima da će Srbija imati snage da zaštiti svoje nacionalne i državne interese.

- Hoću da kažem građanima Srbije da kao što do sada nisu morali da brinu, ne moraju da vrinu ni ubuduće. Imamo i dovoljno naših snaga i mogućnosti da poštujemo evropske vrijednosti, ne dižemo bodljikavu žicu, ali da naše nacionalne i državne intrese sačuvamo - podvukao je srpski premijer.

On je i zahvalio Tusku što je došao u Beograd i na podršci Srbiji koju pruža na njenom evropskom putu.

- Srbija zna svoje obaveze na tom putu, mislimo da ih ispunjavamo. Moraćemo da svoj posao obavimo na najbolji mogći način - zaključio je Vučić.

Tusk: Možete se osloniti na kontinuiranu podršku EU

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je da se Srbija može osloniti na kontinuiranu podršku EU u suočavanju sa izbjegličkom krizom.

On je, na konferenciji za štampu, poslije razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da je razlog posjete Beogradu prije svega dramatična izbjeglička kriza i da sa sobom donosi poruku da Srbija u Briselu ima dosljednog prijatelja.

- Možete se osloniti na kontinuiranu finansijsku podršku EU. Pozvaću lidere EU da podrže zapadni Balkan koji je na prvim linijama. Ako želimo da sačuvamo Šengen moramo pdoržati zapadni Balkan - rekao je on.

Tusk je istakao da EU već čini dosta da podrži Srbiju, podsjećajući da je Brisel oslobodio sredstva za hitne situacije za uspostavljanje 6.000 mjesta kako bi se smjestile izbjeglice, i najavio da će Unija pomoćići dalje, te da od 1. januara stiže dalja pomoć.

- Radimo zajedno da poboljšamo bezbjednosnu saradnju. To sada mora da se ubrza - podvukao je on.

Tusk je istakao da ova kriza nije tvorevina Srbije, i da EU sada radi na tome da osigura spoljne granice u Grčkoj i da se na grčko-makedonskoj granici postavi Fronteks koji bi registrovao i sproveo skrinig migranata.

Te mjere, kako naglašava, trebalo bi da smanje priliv migranata u Srbiju.

- Odlučni smo da stanemo uz Srbiju i to je poruka koju iz Brisela nosim u Beograd. Možete biti sigurni da imate dosljednog prijatelja u Briselu - rekao je Tusk.

Srbija je, prema njegovim riječima, suočeva sa ogromnim ciframa migranata, jer svakog dana granicu prelazi hiljade ljudi.

- To nije održivio kako za Srbiju tako ni za EU, a i u krajnjoj liniji ni za izbjeglice - ocijenio je on.

Tusk je ukazao da trenutno nema odgovora na ovu krizu i da je nemoguće osloniti se samo na jednog partnera, već je neophodno sveobuhvatno rješenje, zbog čega je važna saradnja i sa partnerima u regionu Bliskog istoka, kao i Balkana.

- Događaji su potvrdili moje ubjeđenje da je efektivna kontrola spoljnih granice od suštinskog značaja. To nije rješenja za sve probleme, ali je preduslov da se krene naprijed - naglasio je on.

Dodao je da to čak i obaveza svih koji su se prijavili za bezvizno putovanje, uključujući Srbiju.

- Kontrola granica mora biti obavljena na koordinirani način da se izbjegnu negativne posljedice po susjede. Usljed nedostatka kontrola na spoljnim granicama, između EU i Turske, neke zemlje u regionu jačaju kontrole na svojim granicama. Ne možemo ih osuditi što to čine, ali bi bilo bolje za Evropu da se preduzmu zajedničke akcije - istakao je Tusk, zaključivši da je ova kriza izazov bez presedana i zahtijeva blisku i kontinuiranu saradnju.

Tusk je izjavio da se nada da će doći uskoro do otvaranja prvih poglavlja, što bi bio važan korak naprijed, jer nema alternative budućnosti zapadnog Balkana u EU.

On je kazao da EU cijeni što je premijer Srbije Aleksandar Vučić učinio za napredak Srbije na putu ka EU.

- Ubijeđen sam da će premijer nastaviti da radi sve što može kako bi Srbiju približio EU, što je i za nas važno - naglasio je Tusk.

On je podvukao da je budućnost zapadnog Balkana unutar EU i da ne postoji alternativa u budućnosti koja bi bila bolja od Unije.