latinica  ћирилица
21/11/2015 |  20:37 | Autor: SRNA

Vatikan: Optužnice zbog krađe i objavljivanja povjerljivih dokumenata

Vatikansko pravosuđe podiglo je optužnice protiv pet osoba za "zločinačko udruživanje", krađu i objavljivanje povjerljivih dokumenata o malverzacijama u Vatikanu, a prvo ročište biće održano u utorak, 24. novembra, saopštio je Vatikan.

Knjige novinara i poznavalaca prilika u Vatikanu Đanluiđija Nucija i Emilijana Fitipaldija objavljene su nedavno, a povjerljivi dokumenti poslužili su kao izvor za te knjige, javljaju svjetske agencije.

Ovo je prvi put da Vatikan podiže optužnicu protiv predstavnika medija.

Nucijeva knjiga "Trgovci u hramu" govori i o pogrešno usmjerenim donacijama, nestanku miliona evra prikupljenih iznajmljivanjem i pohlepnim sveštenicima.

Fitipaldi, autor "Pohlepe", kaže da je fondacija koja je osnovana da bi podržala dječiju bolnicu platila 200.000 evra za renoviranje stana drugog čoveka u Vatikanu Tarčizija Bertonea, kao i da su pare donirane za pomoć siromašnima otišle na troškove upravljanja Vatikanom.

Optužnice su podignute i protiv španskog prelata bliskog organizaciji "Opus dei" Luisija Angela Valehoa Balde i Italijanke Frančeske Imakolate Šauki koji su osumnjičeni da su novinarima predali povjerljive tekstove.

Optužnica je podignuta i protiv još jednog saradnika španskog prelata Nikole Maja.