latinica  ћирилица
23/11/2015 |  15:55 ⇒ 16:27 | Autor: RTRS

Obnova Bolnice "Sveti apostol Luka" Doboj

Kroz projekat UNDP-a i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u dobojskoj Bolnici u toku je zamjena kompletne stolarije i uređenje fasade .
Bolnica u Doboju - Foto: RTRS
Bolnica u DobojuFoto: RTRS

Ukupna vrijednost projekta je oko 500.000 maraka, a cilj je da se dobije bolja energetska efikasnost objekata i bolji uslovi za boravak i smještaj pacijenata. 

Za petnaestak dana, bolnica će imati potpuno novu stolariju i uređenu fasadu. Dobiće mnogo bolju toplotnu i zvučnu izolaciju, ali i značajne uštede energenta za zagrijavanje.

- Donijeće velike uštede prije svega. Trebaće nam mnogo manje mazuta za zagrijavanje, a na godinu ćemo pokušati sa UNDP-om da realizujemo projekat centralne klimatizacije čime bi potrošnja energije bila značajno smanjena, istakao je Vlado Đurđević, direktor ЈU Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj.

Efekti projekta na odjeljenju ginekologije već se primijete. Nova stolarija omogućava i pacijentima ugodniji boravak. Predstoji rekonstrukcija porođajne i hirurške , što bi trebalo da se završi do polovine februara naredne godine .

Vrijednost radova je 200. 000 maraka, a sredstva su obezbijeđena donacijom Predsjednika Republike Srpske.

- To su dvije prostorije, dvije operacione sale koje su najudarnije pogotovo hirurška operaciona sala kao i naša i krećemo u rekonstrukciju poslije rekonstrukcije porođajne sale, naglasila je dr Gordana Sredanović, načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo.

Sanira se i zgrada "Stara urologija" čim će Služba za mikrobiologiju dobiti savremene i uslovne prostorije za rad. Korisno je utrošena i donacija Vlade Srbije.

- Rekonstruisali smo sve toalete za pacijente. Rekonstruisali smo objekat vešeraja gdje smo uveli aparaturu na električni pogon. Izbacili smo iz upotrebe mazut tako da i tu imamo značajnije uštede, dodao je Vlado Đurđević, direktor ЈU Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj,

Investiciono održavanje planirano je i za narednu godinu. Prioritet će biti zamjena podova u bolesničkim sobama Hirurgije i Traumatologije, te internistička služba.

Istovremeno, bolnica radi na projektu Zelenog ekonomskog razvoja sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Realizacijom projekta dobijaće se topla voda putem solarnih kolektora