latinica  ћирилица
24/11/2015 |  12:49 | Autor: B92

Venger: Pravila UEFA praktično dozvoljavaju doping

Menadžer Arsenala Arsen Venger kritikovao je propise UEFA u vezi sa dopingom, rekavši da trenutna pravila 'praktično tolerišu nedozvoljene supstance".
Doping kontrola - Foto: ilustracija
Doping kontrolaFoto: ilustracija

Menadžer Arsenala Arsen Venger kritikovao je propise UEFA u vezi sa dopingom, rekavši da trenutna pravila 'praktično tolerišu nedozvoljene supstance".

Francuz se nadovezao na priču pošto je igrač zagrebačkog Dinama Arijan Ademi, koji je bio u timu 'Modrih' u pobijedi nad 'Tobdžijama' u Ligi šampiona (2:1), suspendovan na četiri godine jer je pao na doping testu.

"Lično se ne slažem sa tim pravilom i mogu vam reći da me je odluka iznenadila. Ne možete da kažete da su imali dopingovanog igrača, a rezultat ostaje. Ali, pravilo je takvo i mi ga prihvatamo. Moramo da gledamo sebe i bavimo se našim nastupima.

Tim iz Londona mora da savlada upravo hrvatskog predstavnika na Emirejstu, s kojim dijeli posljednje mjesto u grupi sa tri boda, kako bi zadržao kakve-takve šanse da se domogne eliminacione faze.

Venger sve češće govori o dopingu u fudbalu, a u razgovoru sa britanskim medijima otkrio je da je čak deset kontolora UEFA za doping bilo prisutno u Arsenalovom trening centru prošlog petka.

"UEFA pravila za doping i njegove posljedice na tim su strikno povezane sa članom 11 Svjetske agencije za borbu protiv dopinga (WADA), a on glasi - 'Ako je više od jednog člana tima dopingovano to se smatra kršenjem anti-doping pravila, a taj tim biće podvrgnut kompletnoj analizi. Ako se ispostavi da su dvojica ili više pojedinaca dopingovani, tim može biti diskvalifikovan, ali i snositi dalje disciplinske kazne", navodi se u indirektnom odgovoru UEFA Vengeru.

Trener Dinama Zoran Mamić, koji je suspenziju reprezentativca Makedonije nazvao 'iživljavanjem na malim sredinama', ubrzo je odgovorio kolegi.

"Gospodin Venger može da misli i priča šta god on želi, ali drugi ljudi su ti koji donose odluke, a tako će biti i u budućnosti", rekao je Mamić.

Dvadesetčetvorogodišnji Ademi žaliće se na četvorogodišnju suspenziju.