latinica  ћирилица
25/11/2015 |  18:26 | Autor: RTRS

Modriča: U Sigurnu kuću do sada zbrinute 2.872 žrtave nasilja

Sigurna kuća u Modriči obilježila je 15 godina postojanja i uspješnog rada. Do danas u ovoj kući zbirnute su 2.872 žrtave nasilja u porodici.
Modriča - Sigurna kuća - Foto: RTRS
Modriča - Sigurna kućaFoto: RTRS

Zahvaljujući entuzijastima u borbi za prava žrtava porodičnog nasilja, u kući je za 15 godina zbrinuta 1.371 žena sa 1. 482-oje djece i 73 djeteta bez roditeljske pratnje. Prvi susret sa žrtvom nasilja je najteži.

- Svakao da je bitan osjećaj sigurnostdi i da je najvažanije poslati joj poruku da je ovjde sigurna i da je zaštićena i da joj se ne može dogoditi ništa zbogo čega je ona tu. To je prvo i osnovno, a kasnije se rade mjere krizne intervencije - kaže Biljana Marić, psiholog u Sigurnoj kući.

Zidovi sigurne kuće u Modriči čuvaju tajne o sudbinama koje su pune straha, poniženja i patnji, a zaposleni u kući sve to preživljavaju sa žrtvama.

- Najsnažniji utisak ostavila mi je jedna žena iz Dervente koja je došla sa longetom oko vrata, sa podlivima po licu i onaj njen stid zašto je ona sa tim podlivima - prisjeća se Biljana Đukić, rukovodilac Sigurne kuće.

U 2014. i prvoj polovini 2015. godine, 15 žena je ubijeno u porodičnom nasilju u Srpskoj, a od toga 7 ubistava desilo se na dobojskom području.

- Sve više imamo ubistava u porodici što znači da je već alarmantno stanje, da mnogo više treba raditi na prevenciji, radu u školama, jer kad dođe u Sigurnu kuću već se desilo nasilje - kaže Gordana Vidović, direktorka Udruženja građana "Budućnost" iz Modriče.

Osim u Modriči u Srpskoj još postoje sigurne kuće u Bijeljini i Banjaluci što je, kažu, malo jer po standardima, u Srpskoj bi ih trebalo biti najmanje šest.