latinica  ћирилица
26/04/2024 |  13:20 | Autor: RTRS

Na aukciji džepni sat američkog milionera DŽona DŽejkoba Astora (FOTO)

Zlatni džepni sat, koji je pronađen na tijelu najbogatijeg čovjeka na brodu "Titanik" DŽona DŽejkoba Astora mogao bi da dostigne cijenu od 150.000 funti na aukciji, piše "Dejli mejl".
Zlatni džepni sat (Foto: EPA/PIYAL ADHIKARY/ilustracija) -
Zlatni džepni sat (Foto: EPA/PIYAL ADHIKARY/ilustracija)

Biznismen DŽon DŽejkob Astor /47/ potonuo je sa "Titanikom" 1912. godine, nakon što je uspio da ukrca svoju suprugu Medelin na spasilački brod.

On nije htio da pokuša da se ubaci na drugi čamac, već je posljednji put viđen kako puši cigaretu i razgovara sa drugim putnicima.

Njegovo tijelo pronađeno je u Atlantskom okeanu sedam dana kasnije, a u džepu je pronađen skupocjeni 14-karatni sat firme "Voltam", sa ugraviranim slovima DŽDŽA.

Očekuje se da će sat dostići cijenu imeđu 100.000 i 150.000 funti kada sutra bude ponuđen na aukciji kuće "Henri Olridž i sin" u mjestu Divajzis u Viltširu u Engleskoj.

- Astor, koji potiče iz čuvene američke bogataške porodice, bio je najbogatiji putnik na "Titaniku" i vjeruje se da je tada bio među najbogatijim ljudima na svijetu sa neto imovinom od oko 87 miliona dolara, što je danas nekoliko milijardi dolara - rekao je aukcionar Endrju Oldridž.

"Titanik" je potonuo 14. aprila 1912. godine nakon što je udario u ledeni brijeg.

Iz aukcijske kuće rekli su da Astor u početku nije vjerovao da je šteta ozbiljna, ali je kasnije postalo jasno da brod tone i kapetan je nakon ponoći počeo sa evakuacijom putnika, a on je uspio da suprugu smjesti na jedan čamac za spasavanje.

Njegova supruga je preživjela.

Astorov sin Vinsent sat je predao sinu izvršnog sekretara njegovog oca, Vilijamu Dobinu.

- Sat je potpuno restaurisan nakon što je vraćen porodici Astor, a nosio ga je njegov sin, što ga čini jedinstvenim dijelom priče o Titaniku - dodao je Oldridž.