latinica  ћирилица
26/11/2015 |  15:47 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Dan Ekonomskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo (VIDEO)

Ekonomski fakultet Univerziteta Istočno Sarajevo danas je, povodom Dana fakulteta, organizovao javnu tribinu pod nazivom "Procesi evropskih integracija u regionu".
Ekonomski fakultet Univerziteta Istočno Sarajevo - Foto: RTRS
Ekonomski fakultet Univerziteta Istočno SarajevoFoto: RTRS

Studentima i profesorima Univerziteta u Istočnom Sarajevu svoja iskustva u procesu evropskih integracija prenijeli su srpski član Predsjedništva BiH, kao i ambasadori Srbije i Hrvatske u BiH. 

BiH bi bila posljednja u regionu u procesu približavanja EU, ali je, zahvaljujući ovogodišnjim aktivnostima, "uhvaćen taj voz" rekao je član Predsjedništav BiH Mladen Ivanić. Ostalo je, kaže, još mnogo stvari koje je potrebno ispuniti na evropskom putu ali je važno da se ide naprijed.

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da su aktivnosti koje su se desila u ovoj godini, od izjave do usvajanja programa reformi, do podnošenja zahtjeva za kandidatski status za mjesec ili dva, ogroman iskorak.

Unazad nekoliko godina postoji dogovor među zemljama u regionu da jedni drugima pomažu na putu evropskih integracija. Hrvatska je već dvije godine članica dok Srbija sigurnim koracima gazi ka tom putu. Kako ambasadori ove dvije države tvrde -od velikog je značaja da sve zemlje bivše Јugoslavije u dogledno vrijeme budu članice EU.

"Mi sa BiH imamo potpisan i memorandum o saradnji između dva ministarstva inostranih poslova vezano za EU integracije. Prema tome, sva naša iskustva koje mi imamo su na raspolaganju BiH", izjavio je Stanimir Vukićević, ambasador Srbije u BiH.

Ivan Del Vekio, ambasador Hrvatske u BiH, govorio je studentima šta je Hrvatska postigla u tom smislu.

Јavna tribina "Procesi evropskih integracija u regionu" samo je dio programa koji je organizovan povodom dana Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu koji se obilježava danas i sutra.