latinica  ћирилица
27/11/2015 |  11:51 ⇒ 12:40 | Autor: TANЈUG

Srbi podijeljeni, preokret na političkoj sceni Hrvatske

Nesloga Srba u Hrvatskoj oko toga koju političku opciju, HDZ ili SD, će podržati za formiranje buduće vlade, mogla bi dovesti do preokreta na hrvatskoj političkoj sceni.
Milorad Pupovac - Foto: Screenshot
Milorad PupovacFoto: Screenshot

Dan nakon neuspješnih konsultacija o izboru mandatara kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, portal zagrebačkog Јutarnjeg lista je objavio da u koaliciji okupljenoj oko Hrvatske demokratske zajednice Tomislava Karamarka tvrde da se danas "dogodio ključni preokret", ali zasad niko ne želi da otkrije sa koliko mandata ta stranka raspolaže.
 Dan nakon što su kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović održane konsultacije  sa svim šefovima parlamentarnih stranaka u HDZ-u vlada optimizam, ali i zavjet ćutanja o kakvom ključnom preokretu je riječ.

List navodi da su propali planovi lidera SDP-a i aktuelnog premijera Zorana Milanovića da na svoju stranu zadobije zastupnike manjina.
 "Vjerojatno je danas Milanović doživio šok kad je neposredno prije dolaska kod predsjednice čuo da SDSS-ov zastupnik Mirko Rašković, za razliku od potpredsjednika te stranke Milorada Pupovca, ne želi da da podršku lijevoj koaliciji. A nikako mu ne ide na ruku ni to što su neki predsjednici priznali da se na njih vrši pritisak da se priklone SDP-ovoj koaliciji. Predsjednica je i javno rekla da su se neki požalili na pritiske. Milanovića bi to moglo skupo koštati jer je upravo on taj koji vrši pritisak", tvrdi izvor lista.
 Iz HDZ-ove koalicije tvrde da nisu vršili pritisak na zastupnicu albanske manjine koja se juče izjasnila da ne želi da podrži Milanovića za mandatara. Tvrde, kako se navodi, da nemaju veze ni s time što se jedan SDSS-ovac odmetnuo od odluke stranke da podrže Milanovića.
 "I Ermina Lekaj Prljaskaj i Mirko Rašković nisu htjeli dati podršku Milanoviću jer žele podržati onu opciju koja će imati većinu, a nisu sigurni da će to biti lider SDP-a", kaže sagovornik ovog zagrebačkog dnevnika.
 On tvrdi i da nema istine u napisima da iza albanske zastupnice ustvari stoji gradonačelnik Milan Bandić koji joj je finansirao kampanju dijela albanske manjine kojoj pripada Pljaskajeva.
 "Ma kakvi. Baš suprotno, ona je protiv one albanske struje koju je gurao Bandić", rekao je sagovornik lista.
  Milorad Pupovac i Mirko Rašković, na jučerašnjim konsultacijama na Pantovčaku pojavili su se odvojeno. Pupovac je potom izjavio da nije znao da Rašković dolazi na Pantovčak i napomenuo da je on za razgovor sa hrvatskom predsjednicom imao saglasnost svih zastupnika srpske manjine.
 "SDSS i rukvodstvo nemaju dilemu oko odluka koje donose", rekao je Pupovac, a na pitanje novinara otkud onda današnje sumnje lidera HDZ Tomislava Karamarka da SDSS nije složan, Pupovac odgovara: " Ako Karamarko zna nešto više, što ja kao predstavnik stranke ne znam, onda to pitajte njega. Јa o njegovoj stranci ne znam ništa što ne treba da znam".
 Mirko Rašković tražio je od Kabineta predsjednice da na konsltacije dođe sam, nakon čega ga je Grabar-Kitarović primila i s njim odvojeno razgovarala. 
 Pupovac je novinarima rekao da izabrani zastupnici SDSS-a, u prvom krugu konsultacija, podržavaju koaliciju "Hrvatska raste" i mandatara Zorana Milanovića, a na pitanje novinara kako komentariše kritike iz Karamarkovev Domoljubne koalicije da se manjine ne bi trebale opredjeljivati "ovako rano", odgovorio je da je u razgovoru s predsjednicom rekao "da neće dopustiti nikakve pritiske i prijetnje i ograničavanje mandata izabranih zastupnika, SDSS-a niti bilo koje političke grupacije".
 "Predsjednici sam rekao da nikakva prisila, nikakve javne poluprijetnje i nikakvi pokušaji prijetnji ogrančavanja mandata zastupnika nacionalnih manjina u pogledu njhovog političkog izbora nisu u skladu s Ustavom i nisu u skladu s najboljom političkom praksom koju je Hrvatska imala", rekao je Pupovac.
 Podsjetio je pritom na podršku koju je SDSS dao HDZ-u 2003. i 2011. i dodao da ih niko na to nije prisiljavao. "To je bila stvar, kaže,  političke procjene i izbora", dodao je.
 Na pitanje novinara potvrdio je da je tokom predizborne kampanje "bilo stranaka koje su htjele da utiču na političke odluke SDSS-a i izbor kandidata za zastupnike u Sabor", a pritisaka je, kako je rekao, bilo i nakon izbora.
 Pupovac, ipak, nije htio da otkrije  o kojim strankama je riječ, poručivši im da - griješe.

"Rekao sam predsjednici što je trebalo da joj kažem. A svima koji me čuju, a koji to rade, poručujem da griješe oni koji žele ograničavati mandate zastupnika nacionalnih manjina".
 U kabinetu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčaku danas su započete konsultacije s parlamentarnim stranakama za saziv Hrvatskog sabora i o davanju mandata za sastav buduće vlade.
 Inače, lider SDP-a Zoran Milanović  kod predsjednice će doći sa  67 potpisa podrške. Uz 56 osvojenih zastupničkih mandata koalicije, Milanović ima i sedam potpisa podrške od ukupno osam predstavnika nacionalnih manjina u Saboru, tri od IDS-a i jednog reformistu.
 Čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko, pak, na Pantovčak će doći najmanje s 59 potpisa podrške, koliko je zastupničkih mjesta na izborima osvojila ta koalicija.
  Hoće li imati veći broj potpisa iz "Domoljubne koalicije" javnosti nisu htjeli da otkrivaju, poručujući da će sve vidjeti na konsultacijama.
 Predviđeno je da će se nakon konsultacija javnosti obratiti predsjednica Grabar Kitarović.