latinica  ћирилица
27/11/2015 |  14:15 ⇒ 16:16 | Autor: SRNA

Krajišnik: Ustavni sud BiH zloupotrijebio svoju ulogu

Predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilo Krajišnik izjavio je da je donošenjem odluke da Zakon o praznicima Republike Srpske proglasi neustavnim, Ustavni sud BiH zloupotrijebio svoju ulogu.
Momčilo Krajišnik - Foto: RTRS
Momčilo KrajišnikFoto: RTRS

- Ne mogu da razumijem da predstavnici Ustavnog suda BiH mogu donijeti odluku kojom onemogućavaju pravo da se obilježava jedan istorijski događaj - rekao je Krajišnik.

On je podsjetio da je Republika Srpska stvorena voljom srpskog naroda u BiH, a ne voljom drugih naroda i da je to istorijska činjenica.

- Naravno da u Republici Srpskoj svi građani moraju imati ista prava, ali to što se slavi istorijski događaj ne bi trebalo niko da problematizuje - poručio je nekadašnji predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske.

Ustavni sud BiH utvrdio je juče da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj republički praznik proglasio neustavnim.