latinica  ћирилица
27/11/2015 |  14:22 ⇒ 16:16 | Autor: SRNA

Crnadak: Odluka Ustavnog suda BiH političke prirode

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je da je odluka Ustavnog suda BiH, kojom je 9. januar kao Dan Republike proglašen neustavnim, političke prirode i da se njom pokušava poništiti Republika Srpska.
Igor Crnadak - Foto: RTRS
Igor CrnadakFoto: RTRS

- Riječ je o odluci koja je prije svega političke prirode. Ustavni sud BiH nije se rukovodio pravnim argumentima jer je neko očigledno htio da napravi politički efekat - rekao je Crnadak.

On je naveo da se u dosadašnjoj praksi pokazalo da Dan Republike Srpske, koja je definisana i garantovana Dejonskim sporazumom i u čijim okvirima i djeluje i postoji, nikoga nije ugrožavao.

- To je sekularan praznik posvećen Republici Srpskoj i onome što ona predstavlja ljudima koji ovdje žive, tako da smatram da je ovo neutemeljena odluka kojom se u suštini hoće da uradi nešto što je nemoguće uraditi, a to je da poništi Republiku Srpsku i da je oduzme od ljudi koji ovdje žive - istakao je Crnadak.

On ne smatra da će odluka Ustavnog suda BiH poremetiti odnose u vladajućoj koaliciji na nivou BiH, niti misli da je pametno napuštati institucije BiH zbog pomenute odluke.

Prema njegovim riječima, političari u Srpskoj treba da "na politički način i hladne glave pronađu najbolje rješenje, a ne da pokušavaju da ubiru sitne političke poene jer to rade na štetu Republike Srpske".

Ustavni sud BiH utvrdio je juče da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.