latinica  ћирилица
29/11/2015 |  18:31 ⇒ 19:09 | Autor: Rojters

"Kralj Cigana" koji je prebio Klička!

Tajson Fjuri (27) je bacio na koljena velikog šampiona!
Tajson Fjuri - Foto: Getty Images
Tajson FjuriFoto: Getty Images

On nije samo pobijedio, bukvalno je prebio Vladimira Klička. Ukrajinac nije znao gdje se nalazi. Ostao je na nogama, ali odluku sudija niko nije morao da čeka. Odmah je bilo jasno da će prvi put od 2004. godine osetiti gorčinu poraza. Preko noći Fjuri je postao svjetska zvijezda!

U ringu je pokazao neustrašivost, a i van konpaca njegova priča je više nego interesantna.

Sam sebi je dao nadimak "Kralj Cigana". Naime, on potiče iz irske porodice putnika i sve dok se nije oženio živio je u prikolici. Međutim, skromnost mu nije vrlina. Za sebe, potpuno ozbiljan, kaže da je "najbolji teškaš svih vremena".

Od prvog dana njegov život je velika borba. Rodio se tri mjeseca ranije i ljekari su bili ubijeđeni da neće uspjeti da se izvuče. Tek je u šestoj godini počeo da raste.

Tajson Fjuri se kao dijete borio sa ozbiljnim poremećajem. Često mu se priviđalo da njegova kuća gori ili da se u sobi nalazi sa puno čudovišta. Problemi su nestali poslije šeste godine kada je naglo počeo da raste. U porodici Fjuri boks je način života. I Tajsonov otac DŽon bio je više nego uspješan u ringu. Želio je da mu se sin bavi ovim sportom, pa mu je dao ime po Majku Tajsonu. Karijera ovog legendarnog sportiste poslužila je DŽonu da odabere idealno ime za svog nasljednika.

Iako ima solidno obrazovanje, Fjuri nije veliki ljubitelj čitanja. Na njegovoj polici moguće je naći samo jednu knjigu - Bibliju.

Visok je 206 centimetara i ne može da spava u običnom krevetu, pa je naručio poseban model. Fjuri može da se "pohvali" činjenicom da je njegov krevet isti kao onaj koji ima i kraljica Elizabeta Druga. U šali kaže da su upravo dobar krevet i udobne cipele sve što mu je potrebno.

I pored toga što nema nekih velikih ispada van sportskog borilišta, Fjuri je nedavno šokirao svijet izjavom o dopingu.

- Zašto ne bismo uzimali sredstava da budemo bolji? Publika bi uživala i zato smatram da je u bosku potrebno da se legalizuje doping - zaključio je Tajson.

Imao je jednu veliku želju, ali je supruga Paris bez razmišljanja rekla "ne"! Fjuri je htio da sina nazove Isus, ali je u dogovoru sa ženom odlučio da nasljedniku da ime Princ.

I za kraj, on za sebe misli da je superheroj. Na konferenciju za štampu došao je obučen kao Betmen...