latinica  ћирилица
30/11/2015 |  12:41 | Autor: RTRS

Milići: Počela sanacija Doma kulture

U Milićkom naselju Derventa počela je sanacija Doma kulture, odnosno postavljanje nove krovne konstrukcije u okviru prve faze rekonstrukcije ustanove koja godinama propada. Narednih dana trebalo bi da počne i sanacija Doma kulture u Novoj Kasabi. Sredstva je obezbijedio razvojni program UN-a u iznosu od 82 hiljade, dok će opština Milići izdvojiti 10 hiljada maraka.
Sanacija Doma kulture u Milićima - Foto: RTRS
Sanacija Doma kulture u MilićimaFoto: RTRS

Dom kulture u Derventi do rata je bio središte kulturnih i društvenih dešavanja ovog milićkog sela. Zub vremena, ali i nebriga učinili su svoje. Devastiran je i prepušten propadanju. U toku je sanacija.

- Nama mještanima ovo mnogo znači, jer je Dom bio u jako lošem stanju i svaka sanacija je dobrodošla, a ovdje su prvo počeli od krova - kaže Miloš Drmonjić.

Zbog lošeg vremena radovi nisu počeli na Domu kulture u Novoj Kasabi. U prvoj fazi zamijeniće se krov i zaustaviti dalje propadanje ove ustanove.

- Veliki je značaj vjerujte, najveći je značaj da se Dom zaštiti od daljeg propadanja. U planu je da se prekrije limovima, malo bolje zaštiti,kako bismo onda mi mogli urediti prostorije za mjesnu zajednicu, prostorije u kojima će se održavaju udruženja sastanke - kaže predsjednik MZ Nova Kasaba Halil Јašić.

Procjenjuje se da je za potpunu rekonstrukciju dva doma potrebno nekoliko stotina hiljada maraka.

- Potrebna su značajna sredstva iz razloga što su to veći objekti. Mi ćemo nastojati u narednim godinama da se stave u potpunosti u funkciju kako bi se stvorili uslovi i za razvoj društvenog i kulturnog  života - kaže Zoran Kipić, presjednik Skupštine opštine Milići.

Ukoliko vremenske prilike dozvole radovi bi trebalo da budu završeni do kraja godine.