latinica  ћирилица
30/11/2015 |  16:32 ⇒ 17:37 | Autor: RTRS

Bijeljina: Program obuke korišćenja bijelog štapa (VIDEO)

Šest članova Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih iz Bijeljine počelo je obuku korišćenja bijelog štapa. Polaznici projekta očekuju da nakon završetka obuke kvalitet njihovog života bude dosta poboljšan, odnosno da će moći bez pomoći drugih da obavljaju svakodnevne obaveze. Obuka će trajati dva mjeseca i izvodiće se tri puta sedmično.
Bijeljina: Program obuke korišćenja bijelog štapa - Foto: RTRS
Bijeljina: Program obuke korišćenja bijelog štapaFoto: RTRS

Šest slijepih lica iz Bijeljine polaznici su obuke o korišćenju bijelog štapa. Kažu da obuka nije uopšte laka, ali se nadaju da će nakon završetka moći samostalno da se kreću na otvorenom, što slijepim licima predstavlja najveći problem.

Diplomirani defektolog Milorad Davidović tri puta sedmično dolazi u prostorije međuopštinskog udruženja slijepih i slabovidih gdje prvo drži teorijska predavanja, a onda slijedi i praktični dio, šetnja na otvorenom uz pomoć bijelog štapa. Smatra da nakon obuke slijepa lica praktično postaju drugi ljudi.

"Bijeli štap je produžena ruka, metaforički rečeno, slijepom licu i on mu služi za orijentaciju prostora, kretanje, kao zaštita od barijera da ne bi došlo do neželjenih posledica, te da dođe na mjesto gdje je odredio bez nekih posljedica", ističe Davidović.

"Dosada smo imali obuku dvadesetak polaznika za korišćenje Brajevog pisma, a sada za ovaj projekat imamo šest polaznika. Inače druženje broji 90 članova, 60 odsto su slijepa lica, a ostalo su slabovida", kaže Dragica Pivač, predsjednica Udruženja Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih Bijeljina.

Ovaj projekat provodi se uz finansijsku pomoć grada Bijeljine.

"To je njihov doprinos našem gradu, a mi praktično ispunjavamo svoju obavezu prema udruženjima građana odnosno prema našim građanima" ističe Slavko Bašić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Bijeljina.

Organizacija slijepih i slabovidih Bijeljine ističe da u gradu nedostaju zvučni semafori kao i taktilne staze za lakše i bezbjednije kretanje slijepih lica.