latinica  ћирилица
30/11/2015 |  17:32 ⇒ 18:02 | Autor: TANЈUG

U januaru voštana figura Putina u jagodinskom muzeju

Predsjednik Skupštine grada Јagodine Dragan Marković - Palma rekao je danas Tanjugu da će u januaru naredne godine u Muzeju voštanih figura u ovom gradu biti postavljena voštana figura predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.


"Figura je naručena i biće gotova u januaru, a rade je vajari Zoran Ivanović i Branislav Crvenković iz Beograda", rekao je Marković.

Marković je izradu voštne figure Vladimira Putina najavio i početkom septembra "u znak zahvalnosti Putinu i Rusiji, za sve što rade za Srbiju, posebno posljednjih godina, uključujući i "njet" u Savjetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da Kosovo postane članica Uneska", rekao je Marković.

Vajari Ivanović i Crvenković, su veoma vjerno, "kao da je živ" uradili voštanu figuru bivšeg direktora ZOO vrta u Beogradu i počasnog građanina Јagodine Vuka Bojovića, koja je u muzej postavljena u decembru prošle godine i zato im je povjeren ovaj odgovoran posao, kazao je Marković.

Muzej voštanih figura u Јagodini, otvoren je 2006.godine, i jedni je u Srbiji.

U njemu je smješteno 30 figura istaknutih istorijskih, kulturnih, vjerskih, političkih i sportskih ličnosti iz Srbije i SFRЈ, među kojima su i car Lazar, kralj Petar, Vuk Karadžić, Njegoš, Desanka Maksimović, Ivo Andrić, Karađorđe, Јosip Broz Tito, Slobodan Milošević, Zoran Đinđić, patrijarh Pavle, Nikola Tesla, Pavle Vujisić, Novak Đoković...

Muzej se nalazi u Turističkom kompleksu grada u čijem je sastavu u Akva park, vještački vodopad, Zoo vrt, "Vivo" soping park, koje godišnje posjeti oko 400.000 turista, najviše školskih ekskurzija iz gotvo svih krajeva Srbije.