latinica  ћирилица
01/12/2015 |  17:25 ⇒ 17:32 | Autor: B92

Za šampiona ABA nema mjesta u Evroligi?

Ukoliko se neki od francuskih klubova prikloni novom formatu Evrolige, umjesto Lige šampiona FIBA, ABA liga ostaje bez mjesta u eliti, nezvanično saznaje B92.
Logo ABA lige (ilustracija) -
Logo ABA lige (ilustracija)

Evroliga je nedavno potpisala desetogodišnji ugovor sa kompanijom IMG, sa namjerom da naredne decenije transformiše najpopularnije evropsko takmičenje u svojevrsnu "NBA ligu na Starom kontinentu", u kojoj bi učestvovalo 16 klubova.

Ono što se zna, jeste da 11 od spomenutih 16 timova čine oni sa A licencom – Anadoli Efes, CSKA Moskva, Armani Milano, Barselona, Fenerbahče, Laboral Kuća, Makabi Tel Aviv, Olimpijakos, Panatinaikos, Real Madrid i Žalgiris.

Јedno mjesto pripada pobjedniku Evrokupa, jedno pobjedniku kvalifikacija, jedno šampionu Njemačke, dok bi pretposljednje mjesto zauzeo neki od prebogatih klubova iz Rusije.

Prema saznanjima B92, posljednje upražnjeno mjesto pripašće šampionu ABA lige, samo u slučaju da nijedan od klubova iz Francuske, koji su nešto naklonjeniji FIBA, ipak odluči za nastup u daleko manje popularnijem takmičenju.

S druge strane, istupanje iz Evrolige se do sada plaćalo milion evra, ali ako se neki od klubova odluči na takav potez u novom formatu, sada će "tarifa" biti deset puta veća.

Takođe, osim ogromnih prihoda za kubove, nova Evroliga donijeće i daleko bezbrižniju budućnost za arbitre, pošto će njih između 40 i 60 potpisati višegodišnje ugovore u vrijednosti od 25 do 40 hiljada evra na godišnjem nivou, s tim da uz takse i nadoknade ta suma može dostići i do 70.000 evra.

Ranije se, takođe nezvanično, spominjalo da bi regionalna liga u slučaju ovakvog raspleta dobila mjesto u kvalifikacijama, ali za sada se ništa ne zna pouzdano.

Vjerovatno će sve biti mnogo jasnije poslije sastanka predstavnika Evrolige, klubova i njihovih predstavnika koji je zakazan za srijedu u Barseloni.

O novonastalom problemu za košarku na ovim prostorima, govorio je i trener Crvene zvezde Dejan Radonjić, poslije pobjede nad madridskim Realom.

- Okrećemo se Ciboni i želimo pobjedu, jer znamo šta znači ABA liga... Možda... Možda i neće značiti toliko, gledajući na to kako se neke stvari razvijaju - nije bio precizan Radonjić.

U međuvremenu, predsjednik Evrolige Đordi Bertomeu u intervjuu za B92 objasnio je razloge prelaska na sistem sa 16 ekipa, osvrnuo se na poređenja sa NBA ligom i fudbalskom Ligom šampiona, i istakao, da je za promjene potrebno žrtvovanje.