latinica  ћирилица
26/01/2016 |  15:43 ⇒ 17:45 | Autor: SRNA

U Bijeljini otvorena biblioteka sa 30.000 naslova (FOTO i VIDEO)

U Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj zvanično je počela sa radom biblioteka, koja ima oko 30.000 naslova. Ovo je prva crkvena biblioteka u Srpskoj koja je otvorena za građanstvo i dostupna svima koji žele da čitaju i da se bave naukom.
Bijeljina: Prva crkvena biblioteka u Republici Srpskoj otvorena za javnost - Foto: SRNA
Bijeljina: Prva crkvena biblioteka u Republici Srpskoj otvorena za javnostFoto: SRNA

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom rekao je da svakodnevno čujemo da je neko otvorio kafić ili trgovinu, ali da nije čuo da je neko otvorio biblioteku.

To, kaže vladika, dovoljno govori o ovom smjelom poduhvatu, na koji su se odlučili kako bi svima koji to žele, bio dostupan bogat knjižni fond.

"Ima preko 30 hiljada naslova, mnogobrojne časopise, enciklopedije, literaturu ogromnu, tako da će biti od velike koristi za sve one koji se budu interesovali za bilo koju oblast", rekao je episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

Poseban značaj ima otvaranje crkvene biblioteke u Bijeljini, koje su prema bibliotičkoj klasifikaciji specijalne biblioteke. U fundusu biblioteke nalaze se izdanja koja datiraju iz 15. vijeka, i to je pravo kulturno blago Republike Srpske.

"Ono što je jako važno jeste da ovo što danas vidimo ovdje predstavlja u kultrunu baštinu Republike Srpske i da se u stvari državotvornost jedne zemlje upravo mjeri knjigom i blagom koje biblioteke posjeduju", kaže Ljiljana  Petrović Zečić direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

"Najstarija knjiga koja se ovdje nalazi štampana jeste zbornik Oktoih Božidara Vukovića iz 1536. godine štampan u Veneciji, a najstarija rukopisna knjiga je iz 14. vijeka", kaže bibliotekar Dejan Erak.

Otvaranjem eparhijske biblioteke nije na dobitku samo grad Bijeljina, već i cijela Republika Srpska.

"Knjiga nije pravljena i napisana da bi bila jednom pročitana i sakrivena od očiju javnosti nego knjiga tek tada živi ako je stalno kod različitih čitalaca", izjavio je Dane Malešević ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Biblioteka Eparhije zvorničko-tuzlanske nalazi se u sjedištu eparhije u Bijeljini, u manastiru Svetog vasilija Ostroškog i biće otvorena svakog dana od 8 do 16 časova.