latinica  ћирилица
01/02/2016 |  09:07 ⇒ 09:25 | Autor: Večernje novosti

Sankt Peterburg- Izložba povodom 150 godina od romana "Zločin i kazna"

U Sankt Peterburgu u toku je izložba posvećena obilježavanju 150 godina od objavljivanja jednog od najpoznatijih svjetskih klasika "Zločin i kazna" velikog ruskog književnika Fjodora Dostojevskog.
Fjodor Mihailovič Dostojevski - Foto: ilustracija
Fjodor Mihailovič DostojevskiFoto: ilustracija

- Dostojevski je želio da istraži sva pitanja u svom romanu. Izložba prikazuje nekoliko strana njegovog djela - izjavila je Natalija Ašimbajeva, direktorka muzeja Dostojevski u Sankt Peterburgu.

Na izložbi, koja traje do kraja marta, prikazani su predmeti iz 19. vijeka povezani s radnjom romana kao i čitavo djelo čiji su listovi okačeni po zidovima.

Dostojevski (1821-1881), jedan od najvećih knjiženika svih vremena, napisao je roman "Zločin i kazna" 1866. godine koji se smatra jednim od najvećih djela ruske književnosti.

Radnja romana je smještena u Sank Peterburgu sredinom 60-ih godina 19. vijeka. Glavni lik Rodion Romanovič Raskoljnikov, ambiciozni student prava, podstaknut krajnjom bijedom i turobnom budućnošću, odlujučuje da ubije i opljačka Aljonu Ivanovnu, omraženu staricu koja lihvarenjem izrabljuje ljude.