latinica  ћирилица
01/02/2016 |  14:47 ⇒ 15:38 | Autor: SRNA

Beogradski fest počinje 26. februara

Međunarodni filmski festival FEST pod sloganom "Briše granice" biće održan u Beogradu od 26. februara do 6. marta, a tokom festivala premijerno će biti prikazano više od 100 filmova.
Beograd - Foto: TANЈUG
BeogradFoto: TANЈUG

Čast da otvori 44. FEST pripala je filmu "Vlažnost", debitantskom ostvarenju reditelja Nikole Ljuce, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda.

Film je moderna priča sa primjesama trilera, a prati lik Petra, mladog menadžera čiji život dobija neočekivani obrt kada njegova žena "iščezne", a on pokuša da njen nestanak sakrije od svih i nastavi normalan život.

Najbolji filmovi biće nagrađivani u tri takmičarska programa - Glavni, Program srpskog filma i Program "Granice".

U Glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz 13 zemalja, a internacionalni žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška i ženska uloga i najbolji debi, a biće dodijeljena i nagrada žirija.

U istim kategorijama nagrade će se dodjeljivati i u nacionalnoj selekciji, a o njima će odlučivati internacionalni petočlani žiri. U toj selekciji biće prikazano 17 filmova, od kojih premijerno "Dobra žena" Mirjane Karanović, "Otadžbina" Olega Novkovića i "Procep" Dejana Zečevića.

U Programu "Granice" takmičiće se filmovi iz Njemačke, Francuske, Јapana, Hrvatske, Tajlanda, Argentine, Etiopije, Indije i Poljske.

Na ovogodišnjem FEST-u predstaviće se veliki broj filmova malih kinematografija, pa će beogradska publika moći da vidi filmove iz Vijetnama, Gvatemale, UAE, Etiopije.

Gost FEST-a je reditelj DŽon Mektirnan, nezaobilazna glumica Almodovarovih filmova Viktorija Avril i glumac Entoni La Palja.

Ljubitelji filma moći će rediteljska ostvarenja da pogledaju u "Sava" centru, Sinepleksu u tržnom centru "Ušće", Domu omladine Beograd, dvorani Kulturnog centra, Јugoslovenskoj kinoteci i bioskopu "Fontana".

Ove godine FEST izlazi sa projekcijama i van bioskopskih prostora, pa će najnovija ekranizacija "Magbeta" biti prikazana u Narodnom pozorištu u Beogradu, a dokumentarac o DŽenis DŽoplin u Ustanovi kulture "Parobrod".