latinica  ћирилица
02/02/2016 |  09:56 | Autor: SRNA

Porodica traži posmrtne ostatke Milana Nedića

Porodica Milana Nedića uputila je zahtjev Ministarstvu pravde Srbije, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Bezbjednosno-informativnoj agenciji /BIA/ da im predaju posmrtne ostatke ovog srpskog generala.
Milan Nedić - Foto: Novosti.rs
Milan NedićFoto: Novosti.rs

"Prije 70 godina, 6. februara 1946. godine, list `Politika` objavio je saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova FNRЈ u kojem je navedeno da je moj deda, armijski đeneral Milan Nedić, skočio sa trećeg sprata zgrade OZN-e u Ulici knjeginje Ljubice 21. u Beogradu i ubio se", navodi u saopštenju za medije Nedićev unuk Aleksandar Nedić.

Milanu Nediću, podsjeća njegov unuk, nikada nije suđeno, nikada mu nije data prilika da obrazloži svoje postupke i odbrani se od teških optužbi.

"U Beogradu grob na Košutnjaku imaju njemački vojnici koji su stradali u toku borbi za Beograd 1915. godine, a armijski đeneral Milan Nedić, bez obzira što se za Srbiju borio u četiri rata i ovjenčao slavom i ratnim odlikovanjima, nema svoj grob", ističe Aleksandar Nedić.

Porodica Nedić moli nadležne institucije da ulože potreban napor da se zahtjev porodice uvaži, te ističu da odgovori poput onih "da u evidenciji nema podataka" odišu duhom prošlih, totalitarnih vremena.

U Višem sudu u Beogradu 7. decembra prošle godine počeo je postupak po zahtjevu za rehabilitaciju Milana Nedića, predsjednika Vlade Srbije za vrijeme okupacije tokom Drugog svjetskog rata.