latinica  ћирилица
02/02/2016 |  10:28 ⇒ 10:38 | Autor: B92

Јutarnji list: Nikolić ne ide u Zagreb zbog Stepinca

Hrvatski državni vrh odlučio je da odloži posjetu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Zagrebu zbog njegovog zahtjeva papi Franji da odloži kanonizaciju Stepinca, piše Јutarnji list.
Kitarović Nikoliću pružila ruku,a on njoj tri poljupca (Screenshot/video TANЈUG) -
Kitarović Nikoliću pružila ruku,a on njoj tri poljupca (Screenshot/video TANЈUG)

Glavni razlog odlaganja je nedavni Nikolićev zahtjev papi Franji da zaustavi proces kanonizacije Alojzija Stepinca kojeg u Srbiji smatraju suodgovornim za zločine nad Srbima u kvislinškoj NDH, potvrdili su diplomatski izvori s kojima je Јutarnji razgovarao ovih dana.

Nikolić se prošle jeseni u Vatikanu sastao sa papom Franjom i poslije mjesec dana rekao da je jedna od glavnih tema razgovora bio postupak kanonizacije Stepinca nakon što je već "izvršena njegova beatifikacija i s tim u vezi pritisak Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj da se taj postupak okonča što prije".

- Izložio sam svoje viđenje uloge kardinala Stepinca i katoličkog sveštenstva u NDH i na teret stavio, ako ne izričito učestvovanje u zločinima, onda makar ćutanje pred onim što se događalo", rekao je Nikolić.

Osim toga, naveo je i da je papi "nabrojao i katoličke sveštenike koji su ubijali Srbe, Јevreje i Rome, a NDH označavali kao državu dvije vere - rimokatoličke i islamske“.

U državnom hrvatskom vrhu zaključeno je da je Nikolić ušao u osjetljivo područje vjerske politike, što nije trebalo da učini, navodi Јutarnji. Kako navode, Stepinčeva beatifikacija nije tema za Srbiju, već pitanje za Rimokatoličku crkvu, a uz to on ima veliko emocionalno značenje za većinu vjernika u Hrvatskoj.

Zagrebački list takođe piše da je očigledno procijenjeno da sastanak sada ne bi imao smisla, premda treba normalizovati odnose između Hrvatske i Srbije koji su se definitivno pogoršali nakon početka izbjegličke krize kada je Zoran Milanović optužio srpsku vladu da izbjeglice ciljano šalje u Hrvatsku.

- To znači da još neko vrijeme neće doći do hrvatsko-srpskog sastanka na vrhu, iako je juče u Beogradu objavljeno da će se to dogoditi prilično brzo, ali s Pantovčaka smo dobili odgovor kako ne postoji nikakav dogovor o bilateralnom susretu koji se najavljuje već 12 mjeseci - navodi portal Јutarnjeg.

Međutim, oni navode da su iz svojih diplomatskih izvora saznali da u Zagreb "ovih dana" stiže Ivan Mrkić, bivši šef srpske diplomatije i Nikolićev savjetnik: "Riječ je o redovnoj posjeti, a ne o nekakvom posebnom dogovoru o Nikolićevoj posjeti", tvrdi njihov izvor.

U tekstu se još ističe da osim brojnih neriješenih problema između dvije države, sugeriše se da bi Nikolić "želio da otvori pitanje položaja srpske manjine u Hrvatskoj i rastuće napetosti".

Niko od saradnika hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović nije želio da govori o razlozima odlaganja.

Podsjećamo, Nikolić i Kitarovićeva susreli su se na sastanku Brdo-Brioni u Zagrebu, a prije toga su kratko razgovarali i u Njujorku.